"11 juli zonder vraag voor nieuwe staatshervorming is als mosselen zonder friet"

In Wallonië valt het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor een zevende staatshervorming op een koude steen. Voor premier Charles Michel (MR) zijn alleen "jobs, jobs, jobs" prioritair, Waals minister-president Paul Magnette (PS) reageert dan weer erg laconiek.

Dat de oproep van Bourgeois geen bijval vindt aan de andere kant van de taalgrens, is uiteraard geen verrassing. Waals minister-president Magnette (wiens toekomst onzeker is na de beslissing van coalitiepartner CDH om samenwerking met de PS stop te zetten, red) reageert wel bijzonder laconiek op het pleidooi: "Een Vlaamse feestdag zonder een vraag voor een nieuwe staatshervorming, is als mosselen zonder friet, of als een café zonder bier", klinkt het. "Dat is simpelweg een onderdeel van de traditie."

"En neen, we zijn geen vragende partij", verduidelijkt hij. "We stoppen heel wat energie in het uitvoeren van de zesde staatshervorming, en er zijn ook nog heel wat zaken die kunnen gebeuren in het kader van federaal België."

Ook voor premier Michel blijkt een nieuwe staatshervorming allesbehalve dringend. "Mijn prioriteiten zijn jobs, jobs, jobs, meer veiligheid en een efficiënter migratiebeleid", reageert hij. "Maar dat  pleidooi komt uiteraard niet als een verrassing. Maar er zijn verkiezingen in 2019, er zijn de verschillende partijprogramma's en we zullen na de verkiezingen bekijken wat de kiezers willen."