"Gouden banaan" kan honderdduizenden kinderlevens redden

Australische wetenschappers hebben een nieuw type banaan ontwikkeld dat honderdduizenden levens van kinderen kan redden. De zogenoemde "gouden banaan" is rijk aan provitamine A en kan al in 2021 vruchten opleveren in Oeganda.
Een "gouden banaan" (boven) versus een gewone banaan.

Bananen: in het Westen eten mensen ze veelal voor het plezier of als tussendoortje, maar in grote delen van de wereld vormen ze het basisvoedsel voor miljoenen mensen. Dat is onder meer het geval in verschillende Oost-Afrikaanse landen waar de Oost-Afrikaanse Hooglandbanaan dagelijkse kost is.

Die variant is rijk aan zetmeel, maar arm aan micronutriënten als vitaminen en mineralen. Elk jaar sterven zo 650.000 tot 700.000 kinderen wereldwijd aan de gevolgen van een tekort aan provitamine A. Honderdduizenden anderen worden blind of vertonen symptomen als een vertraagde groei en onvruchtbaarheid.

Een nieuw type banaan kan hierin verandering brengen. Ze is ontwikkeld door professor James Dale en zijn team aan de Queensland University of Technology in Australië en is bijzonder rijk aan provitamine A.

Papoea-Nieuw-Guinea

Concreet hebben de wetenschappers een gen gedestilleerd uit een kleine bananensoort die op Papoea-Nieuw-Guinea voorkomt en grote hoeveelheden provitamine A bevat. Vervolgens hebben ze het gen in het genoom van een Cavendishbanaan ingeplant. Dat is de variant die sinds de jaren 50 wereldwijd bijna overal in de winkel ligt.

Uit die eerste cellen groeide een embryo dat zich tot een plant ontwikkelde. Toen die bananen begon voort te brengen, bleken ze net als de bananen van Papoea-Nieuw-Guinea bijzonder rijk aan provitamine A. Dat vertaalde zich in de kleur van hun vruchtvlees die veel geler was dan een normale banaan. De "gouden banaan" was een feit.

Bill Gates

Alles samen heeft het onderzoek 12 jaar geduurd. De wetenschappers hebben tal van variëteiten uitgeprobeerd vooraleer ze prijs hadden. Daarbij konden ze rekenen op een beurs ter waarde van 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Dale en zijn team hebben de genen nodig voor de ontwikkeling van de "gouden banaan" inmiddels naar wetenschappers in Oeganda gestuurd. Zij gebruiken ze om een nieuwe versie van de Oost-Afrikaanse Hooglandbanaan te maken. In 2021 hopen ze de eerste bananen met een hoog gehalte aan provitamine A te oogsten.