Baas in eigen buik: 90 miljoen vrouwen nog niet bereikt

In Londen vindt een grote top plaats over gezinsplanning in Afrika en Azië. Meer dan noodzakelijk om de exploderende bevolkingsgroei te stoppen en de gezinnen in de armste landen economisch vooruit te helpen. Op de vorige top 5 jaar geleden beloofden de deelnemende landen en organisaties wereldwijd 120 miljoen jonge vrouwen aan moderne voorbehoedsmiddelen te helpen tegen 2020. Dat doel is nog veraf: op dit ogenblik zijn 30 miljoen extra vrouwen bereikt.
AP2012

Het opzet lijkt eenvoudig en bijzonder belangrijk. Als je de meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden aan voorbehoedsmiddelen helpt, kan je 67 miljoen ongewenste zwangerschappen vermijden per jaar. Meer dan 75.000 vrouwen zouden niet sterven in het kraambed of door complicaties.

Bovendien worden de jonge vrouwen vrijer om te beslissen over hun eigen leven, ze hoeven niet te stoppen met school en krijgen meer economische perspectieven. Dan vergeten we nog de positieve impact op de bevolkingsexplosie, die als een zwaard van Damocles boven Afrika en Azië hangt. Gezinsplanning is ook een van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waartoe 193 landen zich hebben geëngageerd.

Adolescenten eerst

De deelnemers aan de Family Planning Summit uit 69 landen in het zuiden, VN-organisaties, privébedrijven en grote donoren zoals de Gates Foundation, proberen vandaag in Londen extra geld én informatie te verzamelen om de kloof naar de 120 miljoen vrouwen te overbruggen.

Ze willen vooral de jongeren tussen 10 en 20 bereiken, dat zijn er nu meer dan 1 miljard ter wereld. “De grootste generatie ooit van jonge meisjes wordt nu adolescent”, zegt Melinda Gates. “1 op de 5 van hen wordt zwanger voor ze volwassen is. Als zij kunnen beslissen of en wanneer ze zwanger worden, dan kunnen ze in zichzelf en hun gezin investeren. Als ze die kans niet krijgen, dan komen ze wellicht in dezelfde armoedeval terecht als hun ouders”.

Die armoedeval jaagt jaarlijkse vele honderdduizenden op de vlucht. Ook om migratie naar Europa te stoppen, is gezinsplanning dus belangrijk.

Conservatieve rem

De kostprijs voor eenvoudige voorbehoedsmiddelen is zeer laag. Volgens het Guttmacher Institute, een internationale organisatie die zich inzet voor meer en betere seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, gezondheid, volstaat 1,75 dollar per persoon per jaar om het aantal ongeplande zwangerschappen en abortussen met driekwart te doen dalen.

Maar de organisaties die voorbehoedsmiddelen leveren en werken rond bewustmaking, trekken aan de alarmbel. De Amerikaanse president Donald Trump besliste in januari om alle hulp aan gezinsplanning te schrappen, al moet het Congres die maatregel nog goedkeuren. Dat zou een flinke opdoffer zijn, want op dit ogenblik zijn de Verenigde Staten de grootste donor, met een budget van meer dan 600 miljoen dollar.

België steunt meisjes in humanitaire crisissen

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vindt seksuele rechten van de vrouw zeer belangrijk. Hij organiseerde eerder dit jaar in Brussel zelf de conferentie "She Decides", waar tientallen landen en organisaties meer dan 180 miljoen euro verzamelden.

Op de top in Londen vraagt hij meer aandacht voor meisjes en vrouwen in humanitaire crisissituaties. Digitale databanken opzetten om meer jongeren te bereiken en bewust te maken is zijn andere stokpaardje.