Een kwart miljoen Belgen geregistreerd op reiswebsite Buitenlandse Zaken

Sinds de start in juli 2015 hebben al bijna een kwart miljoen personen zich geregistreerd op Travellers Online. Dat is de speciale reiswebsite van Buitenlandse Zaken, bedoeld om landgenoten op vakantie of hun familie makkelijker te kunnen contacteren bij rampen of incidenten.

Wie naar het buitenland reist, kan zich sinds juli 2015 registreren op travellersonline.diplomatie.be. Die registratie duurt maar enkele minuten. Het volstaat om enkele persoonlijke gegevens, je bestemming en een contactpersoon in België in te geven. Om privacyredenen worden die gegevens twee weken na de terugkeer gewist, de account blijft bestaan zonder link tussen reisgegevens en de reiziger.

Volgens Michael Mareel van Buitenlandse Zaken is de website vooral erg populair vlak voor vakantieperiodes. Opvallend is ook dat Buitenlandse Zaken een toename van het aantal inschrijvingen vaststelt na aanslagen, of wanneer landen om andere veiligheidsredenen uitgebreid de media halen.

De landen waarvoor reizigers zich het vaakst registreerden zijn Turkije (37.439), Egypte (12.371), Frankrijk (12.257), Spanje (10.772), de Verenigde Staten (10.586) en Marokko (10.181). "Maar wij vragen aan alle reizigers om zich op Travellers Online te registreren. Een noodsituatie zoals een natuurramp of een aanslag kan zich immers in alle landen voordoen", besluit Mareel.