Extreemrechtse militanten varen Middellandse Zee op om migranten te stoppen

De C-star, een schip van 40 meter lang met extreemrechtse activisten van Génération Identitaire aan boord, is op weg naar de Middellandse Zee om Libische immigranten tegen te houden. Dat kondigen ze aan op Facebook.

De operatie "Verdedig Europa" wordt geleid door het Europese netwerk Génération Identitaire, dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk.

Dankzij een inzamelactie die midden mei gelanceerd werd op het internet, konden de militanten meer dan 76.000 euro inzamelen, om de actie te bekostigen. De bemanning vertrok eind vorige week vanuit Djibouti en moet volgende week het Suezkanaal passeren, om daarna de reddingszone voor Libië te bereiken.

Het doel is om "het ware gezicht van ngo's te tonen die zogenaamd humanitair zijn, hun samenwerking met mensensmokkelaars en de dodelijke gevolgen van hun acties op zee", zegt Clement Galant in een video die het netwerk op Facebook plaatste. "Tijdens onze missie zullen we boten gevuld met illegalen kruisen en de Libische kustwacht verwittigen zodat ze hen kunnen komen redden. Tot die aankomt zullen wij waken over hun veiligheid", voegt hij toe.

Verschillende ngo's die reddingsoperaties op de Middellandse Zee organiseren lieten al weten zich ernstige zorgen te maken over de komst van de C-star.

Meest gelezen