Frank Deboosere, Will Ferdy en Mohamed El Bachiri krijgen Vlaams ereteken

De Vlaamse regering heeft vanmiddag voor de derde keer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend aan enkele personen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben. Onder meer VRT-weerman Frank Deboosere, zanger Will Ferdy en tafeltennisser Florian Van Acker zijn gelauwerd.

Er zijn dit jaar 11 gelauwerden. De bekroonden zijn uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen of hebben door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen. Aan het ereteken is geen geldprijs verbonden, het gaat om de eer.

"Ik ben uiteindelijk maar een doodgewoon mens, voor mij had dit echt niet gemoeten", reageert Frank Deboosere. "Ik draag dit dan ook op aan alle vrijwilligers van Kom op tegen Kanker. En aan alle mensen die zich met wetenschappen bezighouden en die dat proberen op een verstaanbare manier aan het grote publiek uit te leggen. Ik ben maar een heel klein radartje in het grotere geheel, maar ik ben natuurlijk heel gelukkig."

De 90-jarige Will Ferdy was dan weer de eerste bekende Vlaming die zich outte als homo. Op die manier heeft hij veel betekend voor de holebigemeenschap. "Ik heb het er niet voor gedaan", reageert hij. "Maar de gevolgen heb ik ondervonden. Ik ben er zelf van geschrokken, dat het zover gegaan is. Tot mijn grote plezier, dat ik veel mensen heb kunnen helpen." 

El Bachiri: "Mooie en grootse gemeenschap"

Ook voorzitter bij het Europees Hof van Justitie Koen Lenaerts, arts en microbioloog Peter Piot, rechter bij het Internationale Strafhof Christiane Van den Wyngaert, tafeltennisser Florian Van Acker, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform Ilse Weeghmans, ex-CEO van Imec en voorzitter van Mindgate Leuven Gilbert Declerck, basketbalspeelster Ann Wauters, Mohamed El Bachiri (auteur "Jihad van liefde") en schrijver David Van Reybrouck (foto hieronder met El Bachiri en minister van Cultuur Sven Gatz) hebben het ereteken gekregen. 

Brusselaar El Bachiri, die zijn vrouw Loubna verloor bij de aanslagen van 22 maart, vindt het mooi om als Franstalige een prijs te krijgen van de Vlaamse Gemeenschap. "In mijn drama heb ik ervaren dat het een mooie en grootse gemeenschap is die zeer ontvankelijk was voor de universele boodschap van liefde en menselijkheid."  

De gelauwerden hebben vanmiddag in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, hun onderscheidingsteken en een oorkonde gekregen. Ze worden ook opgenomen in het digitale eretekenboek. Van de elk laureaten krijgen er vijf een Groot ereteken. Het gaat om Lenaerts, Piot, Van Den Wyngaert, Weeghmans en Declerck.

Meer nieuws