Hoge slaagpercentages bij praktijkexamens verkeer in scholen

Ruim 90 procent van de leerlingen die het afgelopen schooljaar deelnamen aan Het Grote Voetgangersexamen, Het Grote Fietsexamen of de FietSOmeter is geslaagd. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Ruim 30.400 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs legden het praktijkexamen af, ruim een derde meer dan vorig schooljaar.

De VSV organiseert de verkeersexamens met de steun van de Vlaamse overheid en Ethias. Met Het Grote Voetgangersexamen gaat de stichting na of kinderen uit het vierde leerjaar de basisvaardigheden voor stappers voldoende beheersen. In totaal 14.783 leerlingen namen het afgelopen schooljaar aan het examen deel. Van hen slaagde 92,9 procent voor alle onderdelen van de toets.

Het Grote Fietsexamen test of leerlingen uit het zesde leerjaar klaar zijn voor de grote overstap naar de middelbare school. Het voorbije schooljaar legden 14.755 scholieren Het Grote Fietsexamen af, 90 procent hadden alle vaardigheden onder de knie en waren geslaagd.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vindt de resultaten erg bemoedigend

De FietSOmeter tot slot is bedoeld voor leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs en test de praktische vaardigheden om in groep te fietsen. Het afgelopen schooljaar telde de FietSOmeter 935 deelnemers, 844 daarvan waren geslaagd.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, NVA vindt de positieve resultaten erg bemoedigend: "De strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden op één jaar tijd voeren we al van op de schoolbanken. Kinderen en jongeren zijn erg kwetsbaar in het verkeer, en met praktijkgerichte verkeerseducatie zetten we hen op pad om veilige weggebruikers te worden", zegt de minister.