Michiel Vos: "Met publicatie e-mails wil Trump Jr. zichzelf uit de wind zetten"

Het is geen toeval dat Donald Trump Junior zelf de e-mails publiceert die aantonen dat hij tijdens de verkiezingscampagne contact heeft gehad met een Russische advocaat. Dat zegt VRT-correspondent Michiel Vos in de VS. "Zo zet hij zichzelf en zijn vader uit de wind."
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Donald Trump (rechts) met zijn oudste zoon Donald Trump Junior.

Nadat hij eerder had toegegeven dat hij in juni vorig jaar in volle verkiezingscampagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen een ontmoeting had met een Russische advocaat die hem bezwarende informatie over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton had beloofd, publiceerde Donald Trump Junior vandaag hoogstpersoonlijk verschillende e-mails die de ontmoeting bevestigen én waaruit moet blijken dat de voorgespiegelde bezwarende informatie afkomstig was van de procureur-generaal in Rusland.

Hoewel hij hiermee zowel zijn vader Donald Trump als zichzelf in diskrediet lijkt te brengen, doet hij dat volgens Vos precies om toekomstige implicaties te vermijden. "Ik denk dat hij van meerdere kanten te horen heeft gekregen alles in de openbaarheid te gooien en niks achter de houden over zijn contacten met de Russische advocaat", vertelt hij aan VRT Nieuws.

"Door de e-mails zelf te publiceren, probeert hij zijn vader uit de wind te zetten en kan hij ook zichzelf helpen. De Senaat voert een onderzoek naar een mogelijke samenwerking tussen "de Russen" en de Trumpcampagne. Ik denk dat Trump Junior zichzelf wil vrijwaren van implicaties, als dat nog kan."

Vos: "Het blijft maar druppelen"

"Dit is de zoveelste druppel in het Ruslanddossier. Het blijft maar druppelen. De impact voor Trump lijkt me vooral politiek. Zolang de media en de bevolking in de VS over Rusland en e-mails praten, hebben ze het niet over het beleid van de president."

De reacties op de publicatie van de e-mails, zijn nauwelijks verrassend. "Rechts ziet dit als een onderdeel van een heksenjacht van verontwaardigde Democraten die het niet kunnen verkroppen dat hun kandidaat de presidentsverkiezingen heeft verloren", zegt Vos. "Links ziet in deze e-mails het zoveelste bewijs dat Trump nauwe banden met Rusland had en heeft."