Proces tegen terroristen van het Bardo start in Tunesië

In Tunis is vandaag het proces begonnen tegen een twintigtal mensen die beschuldigd worden van de terrreuraanslag tegen toeristen in het Bardo Museum, twee jaar geleden. Daarbij zijn toen 21 buitenlandse toeristen en een politieman vermoord door moslimextremisten.

Op 18 maart 2015 openden schutters het vuur in het bekende musuem in het fort Bardo in de Tunesische hoofdstad Tunis. Daar brak paniek uit en 21 buitenlandse toeristen en één politieman werden vermoord. Tal van anderen raakten gewond. 

De twee aanvallers die werden opgepakt, bekenden nadien dat ze waren opgeleid in een trainingskamp in buurland Libië. De maanden na de aanslag werd ook een netwerk van ondersteunende mensen ontmanteld. Die mensen staan nu terecht op het proces. Twaalf onder hen riskeren de doodstraf.

De aanval in het Bardo Museum was duidelijk bedoeld om het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten van Tunesië, te treffen. De maanden daarop waren er nog meer aanslagen, onder andere die op een strand bij een hotel in de zuidelijke stad Sousse. Daar werden toen 38 mensen vermoord.

Zowel de aanslagen in Tunis als die in Sousse werden opgeëist door de terreurgroep IS.