Twee psychiatriepatiënten verdacht van ‘beramen aanslag’

Een 23-jarige man van Afrikaanse origine zit sinds vrijdag in de gevangenis omdat hij wordt verdacht van het beramen van een aanslag. Dat staat te lezen in de krant Het Belang van Limburg en werd ons ook bevestigd door het federaal parket. De verdachte wordt gezien als de kompaan van de 20-jarige man die op 12 juni in hetzelfde dossier werd aangehouden.

Beide verdachten werden gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling in Sint-Truiden. Of ze elkaar daar ook voor het eerst leerden kennen, blijft voorlopig nog onduidelijk. Wel is zeker dat het federaal parket ernstige aanwijzingen heeft dat de mannen contact hadden met elkaar en samen een aanslag beraamden.

Op maandag 12 juni raakte bekend dat een 20-jarige terreurverdachte werd opgepakt in een instelling. De man – afkomstig uit Macedonië – zou op zijn laptop informatie hebben opgezocht over het maken van een bom. De twintiger toonde ook ongezond veel interesse voor zoekopdrachten over het smokkelen van messen aan boord van vliegtuigen. Daarbovenop boekte de man een ticket naar Londen en zou hij ook aan zijn dokter hebben verteld dat hij sympathie heeft voor de terreurbeweging IS. Die reeks verontrustende signalen zorgde ervoor dat het federaal parket over ging tot actie en een onderzoek startte.

De 20-jarige verdachte zelf houdt vol dat hij geen plannen had om een aanslag te plegen. Hij zegt ook dat hij niet gelovig is, maar geeft wel toe dat hij één keer naar een moskee trok met een Antwerpse vriend. En net die Antwerpse vriend blijkt nu de 23-jarige Afrikaanse verdachte te zijn die sinds vrijdag opgesloten zit in de gevangenis. Ook op verdenking van het beramen van een aanslag, samen met de 20-jarige verdachte van Macedonische origine.

Het duo zou elkaar hebben leren kennen via sociale media, volgens Het Belang van Limburg. Het federaal parket besloot het zekere voor het onzekere te nemen en ging over tot de aanhouding van beide mannen. Veel wil het parket niet kwijt over het onderzoek, er wordt wel bevestigd dat speurders een link hebben ontdekt tussen de twee verdachten en dat er ernstige aanwijzingen zijn dat ze plannen hadden om een aanslag te plegen. De speurders vermoeden dat de 23-jarige verdachte zijn jongere kompaan heeft aangezet tot het beramen van een terreurdaad.

De 20-jarige verdachte van Macedonische afkomst blijft voorlopig aangehouden. Zijn 23-jarige Afrikaanse kompaan verschijnt vandaag nog voor de raadkamer. Wellicht wordt ook een expert aangesteld om de geestestoestand van laatstgenoemde te onderzoeken.