Vlaams opleidingskrediet voor wie z'n carrière andere wending wil geven

De Vlaamse regering gaat opleidingsverlof, opleidingscheques en opleidingskredieten gebruiken bij haar beleid om werknemers te steunen die hun loopbaan een nieuwe wending wil geven. De regering heeft daarover een akkoord bereikt met de sociale partners.

De opleidingssteun zal worden gebaseerd op drie pijlers: Vlaams opleidingsverlof (ter vervanging van het betaald educatief verlof), Vlaamse digitale opleidingscheques en een Vlaams opleidingskrediet. Die wijzigingen zullen geen financiële gevolgen hebben in vergelijking met het huidige beleid, zo garandeert Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Het totale budget voor opleidingssteun, jaarlijks 70 miljoen euro, verandert niet. Hoe dat bedrag zal worden opgesplitst over de verschillende pijlers, moet wel nog worden bekeken."

Opleidingen worden geëvalueerd

Daarnaast zal er ook rekening worden gehouden met de mate waarin de opleiding arbeidsgericht is, inspeelt op 'knelpuntkwalificaties' en rekening houdt met technologische evoluties. Voorts wordt er ook werk gemaakt van een administratieve vereenvoudiging, bijvoorbeeld door één opleidingsportaal te voorzien.

Tot slot zal de Vlaamse regering ook zorgen voor een jaarlijkse evaluatie van de opleidingen, die slechts een tijdelijke erkenning krijgen. "Dat betekent dat opleidingen die niet arbeidsmarktgericht zijn, niet langer ondersteund zullen worden", aldus Muyters.