Vlaamse coalitiepartners reageren koel op pleidooi voor 7e staatshervorming

Na Open VLD lijkt ook de andere Vlaamse meerderheidspartij CD&V niet gewonnen om mee te werken aan een zevende staatshervorming, waar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gisteren voor pleitte. "Laat ons eerst de zesde staatshervorming helemaal uitrollen", klinkt het.
CD&V-voorzitter Wouter Beke

 In zijn 11 julitoespraak brak minister-president Bourgeois opnieuw een lans voor een zevende staatshervorming. Voor Bourgeois is vooral de overheveling van arbeidsmarktbeleid en gezondheidszorg prioritair, gekoppeld aan meer fiscale autonomie voor de deelstaten.

Gisteravond maakte Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "Terzake" al duidelijk dat ze allerminst staat te popelen voor een nieuwe staatshervorming. "Ik begrijp dat een staat nooit af is. We gaan een goede discussie niet uit de weg. Maar als je pleit voor een staatshervorming moet je op zoek naar een tweederdemeerderheid, naar een communautaire meerderheid. Ik ben vandaag van mening dat de sociaal-economische problemen de eerste prioriteit verdienen."

Ze kreeg tijdens de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis bijval van Open VLD-fractieleider Bart Somers (kleine foto): "Het lijkt me inderdaad niet de eerste prioriteit. Laat ons nu vooral werk maken van een sterker Vlaanderen dat zorgt voor meer welvaart en economische groei."

"Eerst zesde staatshervorming volledig uitrollen"

Bij CD&V is eenzelfde geluid te horen. "Dat de zesde staatshervormig niet de laatste zou zijn, is duidelijk. Maar laat ons eerst die zesde staatshervorming uitvoeren", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. 

 "De staatshervorming is een voortdurend proces, maar het is wel belangrijk dat je voldoende partners vindt voor een volgende staatshervorming. Om die partners te vinden moet er nog heel wat gebeuren", vulde CD&V-vicepremier, en in een vorig leven Vlaams minister-president Kris Peeters aan.

En ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (kleine foto) is een zelfde overtuiging toegedaan: "2019 lijkt me moeilijk om al een nieuwe staatshervorming te realiseren. Het is nu vooral belangrijk dat we de bevoegdheden die we in Vlaanderen met volle teugen consumeren, ten volle kunnen uitvoeren. Bourgeois beseft trouwens zelf ook dat er partners nodig zijn, en de vraag is hoe snel je die kan vinden."

De Wever: "Men is altijd eerst tegen tot het zover is"

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever komen de afwijzende reacties niet als een verrassing. "Dat is altijd zo geweest in de Vlaamse ontvoogding. Men is altijd eerst tegen tot het zover is. Dat was ook zo met het federalisme. Dat zal met het confederalisme niet anders zijn. Vroeg of laat komt dat confederalisme er. Alleen weten we nog niet of het vroeg of laat zal zijn".