Volgens Syrisch Observatorium is IS-leider en "kalief" al-Baghdadi dood

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen meldt dat IS-terreurleider Umar Abu Bakr al-Baghdadi inderdaad gedood is. Eerder had Rusland al gezegd dat het wellicht al-Baghdadi gedood had bij een bombardement op een bijeenkomst van IS-leiders. Dat zou nu bevestigd zijn. IS heeft nog niet gereageerd.
AP2014

Vanochtend meldden Russische media dat bronnen bij IS zelf hadden toegegeven dat hun leider al-Baghdadi gedood was in Syrië. Enkele dagen geleden had ook Iran de dood van al-Baghdadi aangekondigd. Dat is niet onbelangrijk, want Iraanse revolutionaire wachten vechten in Syrië aan de zijde van het leger van Bashar al-Assad, onder meer tegen IS.

Nu staan Russen en Iraniërs aan dezelfde kant, maar vanmiddag heeft ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen de dood van al-Baghdadi bevestigd. Dat doorgaans goed ingelichte instituut baseert zich op bronnen in de oostelijke provincie Deir ez-Zor, waar IS-leiders een toevlucht hebben gezocht.

Zekerheid is er nog niet. Niet van IS en niet van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Op 16 juni maakte Rusland bekend dat het in mei een bijeenkomst van toplui van IS in het oosten van Syrië had gebombardeerd. Moskou zei toen dat het al-Baghdadi daarbij "mogelijk" had gedood.

Nieuwe klap voor terreurgroep IS

Als al-Baghdadi inderdaad gedood is, is dat een nieuwe klap voor de terreurgroep IS, dat nu zowel in Syrië als in Irak op het punt staat in te storten. Enkele dagen geleden werd de Iraakse grootstad Mosul volledig bevrijd van IS-terroristen. Ook die andere "hoofdstad" van IS, Raqqa in Syrië, wordt nu belegerd door Arabische en Syrisch-Koerdische milities.

Al-Baghdadi was een "strijdnaam" voor de man die IS onder verschillende namen oprichtte uit het wrakhout van "Al Qaeda in Irak". Begin juni had IS Mosul ingenomen en daar het nieuwe kalifaat of islamitische rijk met al-Baghdadi als "kalief" uitgeroepen. Jarenlang voerde IS een terreurbewind met strenge straffen in de gebieden in Syrië en Irak die het onder controle had, maar het voorbije jaar keerde het tij en werd de groep overal teruggedrongen.

De leiders van IS zouden nu een toevlucht hebben gevonden in het stadje Mayadin in de Eufraatvallei in het oosten van Syrië. Wellicht wordt ook dat een doelwit van Koerdische milities of andere troepen die IS de nekslag willen geven.