Vuye en Wouters niet onder de indruk van oproep voor nieuwe staatshervorming

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn niet onder de indruk van de oproep voor een zevende staatshervorming. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) pleitte daarvoor op de vooravond van de Vlaamse feestdag.

De toespraak van Vlaams minister-president Bourgeois voor een zevende staatshervorming krijgt weinig bijval. Coalitiepartijen Open VLD en CD&V staan er niet voor te springen, en de Franstalige partijen reageren ronduit negatief.

De ex-N-VA'ers Vuye en Wouters reageren niet verrast, N-VA staat geïsoleerd, stellen ze vast. De minister-president houdt zijn speech voor een zevende staatshervorming en nog geen uur later wordt dat opgeblazen door Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Bourgeois heeft dus niet gesproken als minister-president", stelt Hendrik Vuye vast.

Geen ambitieuze N-VA-plannen

Bovendien zijn de N-VA-voorstellen een stuk minder ambitieus dan de plannen die drie jaar geleden op tafel lagen, aldus Vuye en Wouters.

Maar vooral: de N-VA staat geïsoleerd en heeft geen partners om haar plannen uit te voeren, menen Vuye en Wouters. "Men creëert voortdurend een vijandsbeeld. Eerst was dat de PS en nu de PTB aan Franstalige kant en aan Vlaamse kant is dat Groen. Maar met vijanden realiseer je geen staatshervorming. Daarvoor heb je bondgenoten nodig en die heeft N-VA niet."