Zoon van Trump geeft toe dat hij weet had van Russische hulp in kiescampagne

Donald Trump Junior heeft zelf oude e-mails gepubliceerd waaruit zou blijken dat politiek Rusland wel degelijk zijn vader wou steunen tijdens de verkiezingen van vorig jaar. De Russische procureur-generaal zou bezwarende informatie over de Democrate Hillary Clinton hebben aangeboden. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump "de transparantie" van zijn oudste zoon looft, distantieert vicepresident Mike Pence zich van hem.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zondag had Donald Trump Junior (boven) toegegeven dat hij in juni vorig jaar een ontmoeting heeft gehad met de Russische advocate Natalja Veselnitskaja (foto in tekst). Die had hem informatie beloofd waarmee de campagne van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton in verlegenheid gebracht zou kunnen worden. Die informatie bleek uiteindelijk niet veel om het lijf te hebben, zei de zoon van Trump.

Trump Junior zei toen dat hij niet wist of die informatie kwam van Russische privépersonen of van de overheid in Moskou, maar vanochtend beweerde The New York Times een e-mail gezien te hebben van Rob Goldstone, de journalist die de ontmoeting met de Russen georganiseerd had, aan Donald Trump Junior. Daarin zou staan dat de Russische overheid wel degelijk achter die informatie zat.

Dat is bezwarend voor Trump, maar vreemd genoeg heeft de zoon van de VS-president vanmiddag zelf via Twitter de inhoud van enkele van die e-mails gepubliceerd die het nieuws bevestigen.

Daarin schrijft Goldstone dat "de procureur-generaal in Rusland officiële documenten heeft aangeboden aan de Trump-kiescampagne die bezwarende informatie zouden bevatten over de relaties van Hillary Clinton met Rusland en die erg nuttig zouden kunnen zijn voor vader Donald Trump".

(Lees voort onder tweets)

Wordt het heet rond Donald Trump Junior?

Nu heeft de zoon van Trump die mails echter zelf gepubliceerd en dat is erg bizar, want hij lijkt zo zichzelf en zijn vader in diskrediet te brengen.

Dat zou aantonen dat de Russische overheid en justitie dus wel degelijk probeerden om Donald Trump te steunen in zijn campagne tegen Hillary Clinton en dat ten minste de zoon van Trump dat wist.

De eventuele Russische inmenging in de VS-verkiezingen is al langer en op veel meer sporen een bron van discussie. Zo zouden de Russen gegevens die ze gehackt hadden uit de campagne van Clinton gelekt hebben aan de Amerikaanse pers en hadden medewerkers van Trump ongeoorloofde contacten met Russische diplomaten of "waren ze vergeten" contacten openbaar te maken, zoals wettelijk verplicht is.

Vorig weekend heeft de Russische president Vladimir Poetin in een gesprek met Donald Trump op de G20-top in Hamburg ontkend dat hij tussenbeide gekomen is tijdens de kiescampagne in de VS. Veel Amerikanen geloven dat echter niet.

Trump: "Ik juich de transparantie van mijn zoon toe"

In de loop van de avond heeft Donald Trump via zijn woordvoerder op de publicatie van de e-mails gereageerd. "Mijn zoon is een persoon van een grote kwaliteit en ik juich zijn transparantie toe", laat hij weten.

Vicepresident Mike Pence distantieert zich dan weer van Donald Trump Junior. Volgens zijn advocaat Marc Lotter wist hij niets af van de ontmoeting tussen de zoon van de president en de Russische advocate.

Pence, die op 15 juli 2016 door Trump als running mate is gekozen, zou zich voorts niet interesseren voor verhalen omtrent de campagne. "In het bijzonder niet op zaken uit het tijdperk voor hij zich bij het team voegde", klinkt het in een verklaring. In Washington wordt dit als een duidelijke poging beschouwd om zich ver te houden van de Rusland-affaire rond Trump.

De Senaatscommissie die onderzoek voert naar de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland wil alvast dat Donald Trump Junior komt getuigen.