Begroting in evenwicht tegen 2019? Het lijkt volledig van de baan

Geen enkele regeringspartij wil nog koste wat het kost een begrotingsevenwicht in 2019. CD&V, Open VLD en MR lijken zich daarmee te scharen achter de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren. Opvallend, want zo'n evenwicht stond wél in het regeerakkoord. Europa zou alleszins akkoord gaan.

Het was een opvallende uitspraak gisteren, in de marge van de 11 juli-viering in Brussel. Voor N-VA-voorzitter De Wever is een begrotingsevenwicht in 2019 niet langer strikt noodzakelijk. En dat terwijl zijn partij altijd de meest vurige voorstander was van zo'n evenwicht. "We moeten de mars voortzetten, maar aan een realistisch tempo", zo was te horen.

Een dag later lijkt het evenwicht meteen voor de héle federale regering dood en begraven. Zowel N-VA, CD&V, Open VLD als MR vrezen dat te veel besparingen de economische groei teniet zullen doen. Overal is te horen dat 8 miljard euro vinden tegen 2019 "onrealistisch is". 

"De dingen kapot besparen en belasten helpt ons niet vooruit", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "Wel moeten we maatregelen nemen om voort te doen met wat de regering al goed heeft gedaan: jobs creëren, de koopkracht verhogen en stabiliteit bieden voor de ondernemingen."

Europa?

Maar wat dan met Europa? Was een begroting in evenwicht geen eis op dat niveau? "Premier Charles Michel heeft gisteren een gesprek gehad met de Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Daar werd duidelijk dat 8 procent besparen tegen 2019 niet moet. 4 procent is genoeg, op voorwaarde dat ons land de staatsschuld vermindert - door bijvoorbeeld Belfius te verkopen - en ook genoeg investeert."

België lost dus het begrotingsevenwicht, met de zege van Europa.