Binnenkort op vakantie met de kinderen? Snel nog inschrijven voor turbozwemles!

De Koninklijke Nederlandse Zwembond maakt zich zorgen over de opkomst van de zogenaamde turbozwemlessen, waarbij kinderen in slechts één of enkele weken moeten leren zwemmen. Volgens de Vlaamse Zwemfederatie is daar op zich niets mis mee, als de kinderen hun zwemtechniek maar blijven oefenen, ook na de lessenreeks.

“Turbozwemlessen zijn van alle tijden, maar aan het begin van de zomervakantie zijn ze elk jaar het meest populair.” Dat zegt David Dewandel van de Vlaamse Zwemfederatie. Ouders willen hun kinderen op vakantie met een gerust hart in het zwembad of de zee laten springen en schrijven hen daarom vlak voor hun vertrek nog snel in voor een spoedzwemcursus. De berichten in de media over kinderen die in de problemen geraken in zee, sturen hen nog meer in de richting van die turbozwemlessen.

Zwemniveau zorgwekkend

Volgens de Koninklijke Nederlandse Zwembond kost goed leren zwemmen veel tijd en herhaling. De Vlaamse Zwemfederatie maakt zich minder zorgen om de snelheid waarmee een kind leert zwemmen. Volgens Dewandel is het in principe best mogelijk om in één of enkele weken een kind te leren zwemmen, tenminste als er elke dag intensief getraind wordt en als het kind blijft oefenen.

Wat hem meer zorgen baart is het zwemniveau dat kinderen behalen. “Zodra een zweminstructeur aan de ouders meedeelt dat hun kind veilig kan zwemmen, haken de ouders af om budgettaire of praktische redenen. Hun kind kan dan wel boven water blijven, maar een mooie schoolslag of 25 meter aan een stuk zwemmen, kunnen ze nog niet”, aldus Dewandel.

Beter anticiperen

De vraag naar turbozwemlessen overstijgt het aanbod ruimschoots. Er zijn niet genoeg zwemclubs die een spoedzwemcursus aanbieden. Bovendien denken veel ouders er pas aan vlak voor ze op reis vertrekken, wanneer het al te laat is. De meeste zwemclubs ronden hun lessen immers af tegen eind juni, waardoor de ouders in juli en augustus moeten terugvallen op privélesgevers. Dewandel vindt dat ouders beter moeten anticiperen op de zwemlessen van hun kinderen. “Ze moeten niet tot juli wachten om hun kind in te schrijven voor een zwemcursus”, zegt hij.