Chinese dissident Liu Xiaobo lijdt aan orgaanfalen

De Chinese dissident Liu Xiaobo lijdt aan orgaanfalen, dat kondigde het ziekenhuis aan waar de voormalige Nobelprijswinnaar in behandeling is. Mensenrechtenactivisten hebben echter twijfels over de berichten over zijn gezondheidstoestand.

In mei werd de 61-jarige dissident voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij te horen kreeg dat hij terminale leverkanker heeft. Hij zat op dat moment acht jaar in de gevangenis, voor "weerspannige activiteiten".

Peking wil niet dat hij behandeld wordt in het buitenland, zoals zijn familie dat wil, omdat zijn toestand dat niet zou toelaten.

Al enkele dagen komt het behandelende ziekenhuis in de noordoostelijke stad Shenyang met alarmerende berichten over Liu's gezondheid. Maandag klonk het dat zijn toestand kritiek is, dinsdag dat hij een septische schok had gekregen en een dialyse kreeg. Vandaag luidt het dat zijn leverfunctie verder is verslechterd en dat hij lijdt aan orgaanfalen.

Twijfels over berichten gezondheidstoestand

"Aangezien de overheid alle informatie over de gezondheid van Liu Xiaobo controleren, is het moeilijk te achterhalen of ze waar zijn", zegt Patrick Poon, de Chinese directeur van Amnesty International. "We kunnen ons wel met recht en reden afvragen of de overheid deze informatie niet publiceren om hun weigering hem het land te laten verlaten te rechtvaardigen", merkt hij op.

De Verenigde Staten hebben dinsdag opnieuw voorgesteld om Liu Xiaobo op te vangen en te behandelen.