De vergrijzing zal ons ruim 13 miljard euro meer kosten dan vandaag

De Studiecommissie voor de Vergrijzing heeft haar jaarverslag gepubliceerd. Daarin berekent ze hoeveel de vergrijzing van de bevolking ons gaat kosten. Tegen 2040 zal dat ruim drie procent extra kosten van onze welvaart, en dat komt neer op ruim 13 miljard euro ten opzichte van vandaag. Dat geld gaat vooral naar pensioenen en gezondheidszorg.

De vergrijzingskosten tegen 2040 vallen iets hoger uit dan vorig jaar is geraamd. Dat komt omdat de economische groei iets lager was dan geschat en omdat er minder jonge migranten zijn binnengekomen dan verwacht.

Het armoederisico bij ouderen zal in de toekomst wel dalen. Vandaag moet 13 procent van de gepensioneerden rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Dat cijfer gaat omlaag omdat de minimumpensioenen sneller gaan stijgen dan de lonen. Bovendien blijven vrouwen langer actief op de arbeidsmarkt en zullen ze dus een hoger pensioen hebben.