Deze vier -verouderde- communicatiemiddelen zijn verrassend genoeg nog in gebruik

Telegram is tegenwoordig een smartphone-app en wie wil deelnemen met een wedstrijd stuurt al lang geen gele briefkaart meer. Wie weet overigens nog wat een bieper is en heeft u recent nog eens een fax gebruikt? Toch zijn het stuk voor stuk communicatiemiddelen die nog steeds -al dan niet deels- in gebruik zijn, maar hoelang nog?

Telegram

Als het woord telegram tegenwoordig een belletje doet rinkelen, is dat nu veelal door de gelijknamige berichtenapp. Toch is het nog perfect mogelijk om een echt telegram te versturen. Proximus biedt die dienst nog steeds aan. Dagelijks worden zo'n 50 telegrammen verstuurd. Elk jaar daalt dat aantal zienderogen. Zo zijn er vorig jaar alles samen 14.000 telegrammen verstuurd. Dit jaar verwacht Proximus dat dit aantal op ongeveer 12.000 zal stranden.

Bijna 90 procent van die telegrammen wordt verstuurd door administraties en bedrijven. Slechts 10 procent nog door particulieren. Voorlopig zijn er geen plannen om met de dienst te stoppen. "Nieuwe technologieën zullen op termijn de oude historische diensten vervangen", klinkt het. "Die trend is duidelijk, maar op dit moment is nog geen beslissing genomen om de telegramdienst stop te zetten."

Wie zelf een telegram wil versturen, kan daarvoor terecht op de website van Proximus. Daar staan de prijzen van de verschillende formules uitgelegd (reken op minstens 16,25 euro voor 20 woorden) en hoe het praktisch in zijn werk gaat. De bestelling zelf plaatst u door naar de telegrafiedienst van Proximus te mailen, bellen of faxen. De gegevens daarvoor zijn ook op de site van Proximus te vinden.

Gele briefkaart

Wie vroeger ooit heeft deelgenomen met een wedstrijd van de toenmalige BRT (en later de VRT), moest daarvoor in de meeste gevallen een "gele briefkaart" sturen naar lokaal x of y in 1043 Brussel. Die gele briefkaarten -waar geen postzegel voor nodig was- werden vooral voor wedstrijden gebruikt. Door de opkomst van de gsm-toestellen zijn ze langzaam maar zeker vervangen door sms'en en e-mails om kans te maken op een prijs.

Toch bestaat de gele briefkaart nog steeds, al zal het niet lang meer zijn. Zo worden ze in de e-shop op de website van Bpost nog verkocht. Een pakje van vijf gele briefkaarten met bedrukking van stripfiguurtje "De kleine Robbe" kost zo'n 4,25 euro. Het gaat wellicht om de laatste doos die er nog is, want de gele briefkaarten worden eigenlijk niet meer geproduceerd. "Het is eerder iets voor verzamelaars, we krijgen er ook geen vragen meer over", vertelt Barbara Van Speybroeck van Bpost.

Wie in de verleiding komt om die laatste overgebleven gele briefkaarten te kopen, kan die met een gerust gemoed versturen. "Meer zelfs, alle postzegels die zijn uitgegeven sinds 2 oktober 1961 zijn nog perfect geldig", zegt Van Speybroeck voorts. "Zolang u voldoende frankeert en de omrekening maakt van Belgische frank naar euro, kunt u die nog perfect gebruiken." Wie met andere woorden nog hopen postzegels van 3,50 frank met de beeltenis van koning Boudewijn heeft liggen, kan die nog perfect op de bus doen.

Bieper

De semafoon, of in de volksmond bekend als de bieper, is een soort voorloper van het gsm-toestel. U kunt naar dat toestel bellen waarop het -what's in a name- gaat biepen. Op het schermpje komt dan het nummer van degene die belt (of een korte boodschap). Wie de semafoon bij zich heeft, kan daarna bellen (met een apart toestel) naar het nummer dat op het scherm kwam. Het werd veelal gebruikt om mensen in noodgevallen op te roepen.

De nogal omslachtige manier van werken en het gemak waarmee u gewoon kunt opnemen met een gsm-toestel, heeft de semafoon zowat overbodig gemaakt. In 2006 al is het toenmalige Belgacom (nu Proximus) gestopt met het uitbaten van semafoondiensten in ons land. De gebruikers die het nog gebruiken, vooral hulpdiensten, zijn overgestapt op het ASTRID-netwerk. Op sommige plaatsen worden in noodgevallen bijvoorbeeld brandweermannen via een semafoonsysteem nog opgeroepen om naar de kazerne te komen.

Michael Hughes/Zenit/laif

Fax

Een faxtoestel scant een document in en stuurt dat via de telefoonlijn door naar een ander faxtoestel dat hetzelfde document afdrukt. Het was vroeger een onmisbaar attribuut in ieder kantoor, maar is stelselmatig verdrongen door vooral het gebruik van e-mail en andere communicatiemiddelen. Let wel: de meeste bedrijven hebben nog zo'n toestel staan. Alleen is dat vaak nu beperkt tot één toestel voor het bedrijf en niet meer tot één per dienst.

Toch is de fax nog lang niet uitgestorven. De toestellen worden nog steeds verkocht en geproduceerd. In de meeste elektrozaken hebben ze nog een à twee dergelijke toestellen in de aanbieding. Bovendien is een faxtoestel vaak geen apart apparaat meer. Veel kopieermachines of printers kunnen tegenwoordig faxen. In veel gevallen komt er bij het versturen zelfs geen faxtoestel te pas. Een document dat via de computer wordt verstuurd kan zo uit een faxtoestel rollen of een fax kan zelfs naar een e-mailadres worden verstuurd.

Reporters