Donald Trump Jr.: "Achteraf bekeken zou ik het anders aangepakt hebben"

"Achteraf bekeken zou ik het waarschijnlijk anders aangepakt hebben." Dat heeft Donald Trump Jr. gisteravond gezegd op de conservatieve zender Fox News over zijn omstreden ontmoeting met een Russische advocate. Wat hij precies anders gedaan zou hebben, zei hij niet. Trump Jr. benadrukt dat zijn vader niet op de hoogte was van het gesprek.
AP

Trump Jr. zit in nauwe schoentjes door de onthullingen over zijn ontmoeting met de aan het Kremlin gelinkte advocate. De e-mails voorafgaand aan het gesprek - die hij onder druk van de pers zelf online zette - tonen aan dat hij hoopte van de advocate beschadigende informatie over Hillary Clinton te krijgen. Mogelijk heeft hij daarmee de wet op de campagnefinanciering overtreden. 

Bij Sean Hannity van Fox News, een felle verdediger van president Trump, reageerde hij voor het eerst publiek op de heisa. Trump Jr. zei dat hij het achteraf bekeken waarschijnlijk anders aangepakt zou hebben. "Dit was voor de "Rusland-koorts", voor de "Rusland-mania". "Ik denk dat mijn alarm niet is afgegaan omdat dit (de Rusland-affaire) toen niet het thema was dat het de laatste 9 à 10 maanden is geworden."

Over de ontmoeting zelf herhaalt hij dat die niets voorstelde. Hij heeft het over een "verspilde 20 minuten". "Dit was voor mij onderzoek naar de oppositie. Ze hadden iets, misschien concrete bewijzen voor al die verhalen die ik hoorde over (...) En dus wilde ik naar haar luisteren. Maar het ging echt nergens naartoe en het werd duidelijk dat dat niet was waar het gesprek over zou gaan."

Trump Jr. zegt voorts dat hij zijn vader niets heeft verteld over de ontmoeting. "Er viel niets te vertellen." Advocate Natalja Veselnitskaja heeft intussen in een interview met NBC News duidelijk gesteld dat ze geen belastende informatie had over Clinton en dat het nooit haar bedoeling was om die te verkrijgen. Veselnitskaja ontkent ook dat ze banden heeft met het Kremlin.