Drie doden in Vlaanderen na gebruik van online verkochte opioïden: "Experimenteren = doodgaan"

Sinds maart zijn er in Vlaanderen al drie doden gevallen door het gebruik van nieuwe synthetische opioïden die op internet verkocht werden als nieuwe psychoactieve stoffen. Het Belgische Warning System Drugs waarschuwt voor het gebruik van zulke opioïden: "Vaak zijn ze 1.000 of 10.000 keer sterker dan morfine. Experimenteren staat gelijk aan doodgaan", zegt expert Peter Blanckaert.
(C)Cliff Owen
Archiefbeeld

In maart overleed een 22-jarige man uit de omgeving van Brugge na de injectie  van een dodelijke dosis. Hij had de stof online gekocht, maar het is niet duidelijk of hij wist om welke stof het ging. Begin mei overleden nog twee slachtoffers. Drie slachtoffers in evenveel maanden tijd, dat is een opmerkelijke stijging. In 2015 en 2016 viel er telkens één slachtoffer. 

Telkens stierven de slachtoffers door het gebruik van opioïden, zeer sterke pijnstillende stoffen vergelijkbaar met morfine maar veel krachtiger. Bij een overdosis valt de ademhaling stil en overlijden gebruikers binnen enkele minuten. Als er snel een antigif toegediend wordt, kunnen slachtoffers het overleven, maar in deze gevallen ging het om experimentele gebruikers, die waarschijnlijk alleen thuis waren. Zij hadden geen schijn van kans, zegt drugsexpert Peter Blanckaert.  

"Experimenteren staat gelijk aan doodgaan"

Het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) benadrukt het gevaar van de nieuwe opioïden. "Dit gaat om zeer krachtige stoffen die vaak 1.000 of 10.000 keer sterker zijn dan morfine. Die stoffen zijn te krachtig om zelfs maar te experimenteren. Experimenteren staat gelijk aan doodgaan", zegt Peter Blanckaert, drugsexpert.

"De gebruikers zijn waarschijnlijk overleden zonder het zelf te willen of te beseffen. Ze waren waarschijnlijk verrast door de kracht van die derivaten."

Om deze problematiek tegen te gaan heeft de regering een generieke wetgeving ontworpen zodat al deze fentanylderivaten verboden zullen worden. Op dit moment is dat nog niet voor alle stoffen uit deze familie het geval.