Gent waarschuwt Gentse Feestenbezoekers voor gauwdieven: waar moet u op letten?

Gent gaat bij de komende Gentse Feesten bezoekers meer attent maken voor gauwdieven. De politie gaat doosjes met zakdoeken uitdelen in de vorm van een smartphone met daarop de boodschap "laat je niet bij de neus nemen". Met een paar handige tips verkleint u bovendien zélf de kans om bestolen te worden.

Drukke momenten - zoals de Gentse Feesten - zijn erg gegeerd bij gauwdieven. Ze vallen vaak niet op, maar ze zijn er wel degelijk. Op de bus, op de tram, in cafés, bij concerten of op marktjes: overal kunnen ze opduiken.

Omdat voor de politie "elke gauwdiefstal er één te veel is", start de stad Gent voor de komende Gentse Feesten met een preventiecampagne. Concreet gaan preventieadviseurs tien dagen lang de straat op om mensen aan te spreken en het gevaar duidelijk te maken. Ze delen daarbij zakdoekdoosjes uit in de vorm van een smartphone met daarop de boodschap "laat je niet bij de neus nemen". 

Wat kunt u doen?

De stad Gent heeft ook nog enkele tips klaar voor de wellicht weer meer dan 1 miljoen bezoekers die de stad vanaf komende vrijdag tien dagen lang mag ontvangen.

  • Bij het nemen van het openbaar vervoer, houdt u best steeds uw abonnement, rittenkaart of geld klaar, zodat u uw tas niet moet openen en uw portefeuille niet moet uithalen op het moment dat de bus of tram arriveert.
  • Wees extra waakzaam bij grote drukte en blijf aandachtig als er mensen dicht bij u staan.
  • Persoonlijke papieren die u niet verplicht op zak moet hebben, laat u het best thuis wanneer u ze niet nodig heeft. Gaat u bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar de Gentse Feesten, haal dan uw rijbewijs uit uw portefeuille.
  • Sluit uw handtas altijd goed af en draag ze dicht tegen u aan, tussen uw arm en lichaam, met de sloten naar uw lichaam gekeerd. Draag uw handtas nooit aan de straatkant. Houd ze altijd goed in het oog, of u nu ergens aan het wandelen bent, stilstaat of zit.
  • Laat uw handtas of rugzak nooit onbewaakt achter.
  • Als uw portefeuille of gsm in de achterzak van uw broek of in een (binnen)zak van uw jas stopt, sluit die dan goed af.
  • Zorg ervoor dat omstanders de inhoud van uw portemonnee niet kunnen zien wanneer u die bovenhaalt.
  • Beperk de hoeveelheid geld die u bij heeft en betaal zo veel mogelijk met de bankkaart.
  • Bewaar bankkaarten, sleutels en documenten waarop het adres staat niet bij elkaar.
  • Schrijf de pincode van de bankkaart(en) nergens op: leer ze uit het hoofd.

Toch bestolen?

Als u toch bestolen blijkt te zijn, doet u daar best zo snel mogelijk aangifte van bij de politie. Tijdens de Gentse Feesten is het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat) dag en nacht open. De andere commissariaten zijn tijdens de Gentse Feesten volgens de gewoonlijke openingsuren toegankelijk.

Als uw bank- of kredietkaart is gestolen, blokkeert u die ook best meteen. Dat kan door te bellen naar Card Stop op het nummer 070 344 344.