Gigantische ijsberg afgescheurd van Larsen C-plaat op Antarctica

Op Antarctica is een gigantische ijsberg afgescheurd van de zogenoemde Larsen C-ijsplaat, een van de grootste ijsplaten van het continent.
Een satellietfoto van de afgescheurde ijsberg.

De scheur had zich de laatste jaren langzaam ontwikkeld in de Larsen C-ijsplaat, maar de laatste maanden was ze ineens veel groter geworden. IJsplaten, ook ijsplateaus, ijsbarrières, schelfijs of ijsschollen genoemd, zijn stukken ijs die vanaf een gletsjer in de zee stromen, en die op de zee drijven. Ze kunnen honderden meters dik zijn.

Het afgescheurde stuk is 5.800 vierkante kilometer groot, evenveel als de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant samen, en is enkele honderden meters dik. De afgescheurde ijsberg beschermde de binnenkant van de ijsplaat. Die bescherming is nu weg. Wetenschappers vragen zich dan ook af hoe de plaat zal reageren en of ze verder intact zal blijven.

Een onmiddellijke impact op het zeeniveau is er niet (het gaat om ijs dat al op het water dreef), maar volgens schattingen zal de zeespiegel met 10 centimeter stijgen als al het ijs dat de Larsen C-plaat nu op zijn plaats houdt op het land, in de zee zou terechtkomen.

Opwarming van de aarde?

Wat er nu met de ijsberg gaat gebeuren, is niet duidelijk. Mogelijk blijft hij in één stuk, mogelijk breekt hij in kleinere stukken, waarvan er dan delen wegdrijven naar het warmere zeewater meer noordelijk.

Het afscheuren van ijsbergen is een natuurlijk proces, maar volgens wetenschappers speelt de opwarming van de aarde wellicht ook een rol. "De scheur is al enkele decennia aanwezig en kan door verschillende oorzaken ontstaan zijn. Al zal de opwarming van de aarde het proces wel versneld hebben. De hogere temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat er meer ijs verloren gaat dan dat er bij komt, maar het is lastig om dat onmiddellijk en concreet aan te tonen", zegt Adrian Luckman van de universiteit van Swansea in Wales.

"Zeepeil zal niet direct stijgen na breuk ijsplaat"

Meest gelezen