IS zou EK voetbal voor vrouwen in Nederland bedreigen

De terreurgroep IS zou hebben opgeroepen om aanslagen uit te voeren tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Nederland. Dat zegt SITE Intelligence Group, een organisatie die de communicatie van terreurgroepen onderzoekt.

Volgens SITE zou IS "lone wolves" hebben opgeroepen om op 19 juli een aanslag te plegen tijdens de wedstrijd Engeland-Schotland in Utrecht. Volgens de omroep NOS zijn er voor die wedstrijd al 4.500 kaarten verkocht. 

Een woordvoerder van de organisatie bevestigde aan de NOS dat er een waarschuwing geweest is en er nu wordt overlegd met de NCTV, de nationale antiterreurcoördinator in Nederland. Een afgelasting van de wedstrijd zou evenwel niet worden overwogen.

Het zou dus niet gaan om een door IS geplande aanslag, wel om een oproep aan sympathisanten om op eigen houtje geweld te gebruiken. Eerder waren er al dergelijke bedreigingen geuit aan onder meer het tennistornooi van Wimbledon. Onlangs was er ook een aanslag op een muziekconcert in de Engelse stad Manchester.