Leterme over Kazachgate: "Geen contact gehad met Dedecker of anderen"

Voormalig premier Yves Leterme zegt dat hij zelf geen contact heeft gehad met Armand De Decker (MR) of iemand anders uit de entourage van zakenman Patokh Chodiev over de zogenoemde afkoopwet. "Wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld, daar heb ik geen zicht op", zegt hij in "De ochtend". Leterme heeft vandaag getuigd voor de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate.

Leterme was premier van de regering in lopende zaken toen de afkoopwet tot stand kwam in 2011. De wet houdt in dat fraudeurs een gerechtelijke veroordeling kunnen vermijden door een minnelijke schikking te treffen met de fiscus.

De parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate onderzoekt nu in welke omstandigheden de wet toen precies tot stand is gekomen. Want de Oezbeekse zakenman Chodiev -de eerste die van de wet gebruikmaakte- zou er namelijk in geslaagd zijn de wet sneller door het parlement te krijgen met de hulp van voormalig senaatsvoorzitter Armand De Decker van MR.

Totaal onverantwoord"

Vanmiddag heeft de commissie toenmalig premier Leterme gehoord. "Het is al zes jaar geleden. Hier en daar vervaagt het geheugen", blikte hij vooruit in "De ochtend. "Maar ik heb de kans gehad om met een aantal gewezen medewerkers te spreken en een aantal nota’s door te nemen en dan komt het geheugen wel terug."

Leterme is scherp voor De Decker. "Tot nu is er één “feit” dat ik ver buiten de normale deontologie vind, in casu dat een parlementslid, de gewezen voorzitter van de Senaat, zich laat inhuren om een persoon bij te staan, maar waar het er in feite op neerkomt om zoveel mogelijk het gerecht en het parlement te beïnvloeden. Wat De Decker zou gedaan hebben -ik spreek in de voorwaardelijke wijs- vind ik totaal buiten alle proportie en totaal onverantwoord."

"Wet was een goede maatregel"

Zelf is Leterme niet gecontacteerd door De Decker of anderen uit de entourage van Chodiev. "Ik heb de naam Chodiev voor het eerst gezien in 2014, in de Franse krant Le Monde, toen ik in Parijs voor de OESO werkte. Ik ben nooit benaderd door De Decker of door iemand anders. Wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld, daar heb ik geen zicht op."

De ex-premier, nu aan het werk bij de intergouvernementele organisatie IDEA in Zweden, staat nog steeds achter de wet zelf. Die moest vermijden dat fraudezaken straffeloos eindigden, zegt hij. "Voor de wet was een breed gedragen meerderheid in de Kamer. Ik denk dat het effectief een goede maatregel was."