Nederlandse gevangenen krijgen sleutel van hun eigen cel

In Arnhem, in Nederland, krijgen 60 gevangenen de sleutel van hun eigen cel. Het gaat om een experiment waarbij ze zich vrij mogen bewegen in bepaalde delen van de gevangenis. Ook andere gevangenissen testen het systeem uit. De cipiers staan kritisch tegenover het experiment. "Het risico wordt groter dat ze doorgaan met hun criminele zaakjes."
Archieffoto (gevangenis van Marche-en-Famenne)

Het experiment werd eerder al toegepast in de gevangenissen van Dordrecht, Heerhugowaard en Zaandam. Nu krijgen dus ook 60 gevangenen in Arnhem de sleutel van hun eigen cel. Tot 21.30 uur mogen ze vrij bewegen in bepaalde delen van de gevangenis. Ze moeten er zelf voor zorgen dat ze op tijd zijn bij hun activiteiten of hun gevangeniswerk.

"Dit beleid is bedoeld om gedetineerden te activeren en meer verantwoordelijkheid te geven", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het Algemeen Dagblad. "Het is verbonden aan voorwaarden om de veiligheid te waarborgen. Gedetineerden kunnen niet zomaar vrij bewegen en ook internet is beperkt."

"Te weinig toezicht"

De cipiers staan kritisch tegenover het experiment. "Er is te weinig toezicht op deze jongens", zegt Rob Minkes, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Die organisatie vertegenwoordigt de belangen van de werknemers van de Nederlandse gevangenissen.

"Deze gevangenen mogen alles zelf doen, zonder toezicht. Het risico is daardoor groter dat ze doorgaan met hun criminele zaakjes, want ze kunnen langdurig en ongestoord met elkaar kletsen. Ook is het eenvoudiger om bijvoorbeeld drugs te verhandelen.”

Daarnaast vrezen de cipiers dat het experiment bedoeld is om op termijn te kunnen besparen op personeel. Doordat gevangenen hun eigen sleutel hebben komt er voor de cipiers immers tijd vrij. Die zouden ze in principe dan kunnen besteden aan gesprekken met de gedetineerden. "Maar we twijfelen sterk of dit gebeurt", zegt Minkes.

Hoe gaat het eraan toe in een gevangenis waar gedetineerden hun eigen sleutel hebben? Journaliste en schrijfster Christine Otten trok voor Vrij Nederland naar de gevangenis van Heerhugowaard, waar het systeem al langer toegepast wordt. Haar reportage kan u hier lezen.