Qatar laat eerste 165 melkkoeien vanuit Hongarije overvliegen

Een eerste groep melkkoeien is met het vliegtuig aangekomen in Qatar. De 165 dieren kwamen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze vormen de voorbode van in totaal 4.000 koeien die de komende weken naar de Golfstaat worden getransporteerd. De melkkoeien moeten Qatar de nodige zuivelproducten opleveren.

Qatar wordt momenteel geteisterd door een economische en diplomatieke boycot. Vorige maand verbraken Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen alle betrekkingen met Qatar, omdat het land volgens die staten terroristen zou steunen. Ze vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met sjiitische aartsvijand Iran en terreurmilities financieel steunt om de Golfregio te destabiliseren.

Daardoor hebben luchtvaartmaatschappijen het luchtverkeer van en naar Qatar opgeschort en hebben de landen hun grenzen gesloten. Met alle gevolgen vandien voor de voedselvoorraad, want Qatar was tot voor kort voor zeker een derde van zijn voedsel afhankelijk van Saudi-Arabië en van de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar een zakenman in Qatar bleef niet bij de pakken zitten. Hij kocht zo'n 4.000 Holstein-melkkoeien van bedrijven uit onder meer Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië. Gisteren werd een eerste groep koeien overgevlogen naar de Golfstaat. De dieren kwamen uit Duitsland en arriveerden met een vliegtuig uit Hongarije. 

Het is de bedoeling dat tegen midden augustus de 4.000 koeien overgevlogen zijn naar Qatar. De dieren zouden aan ruim een derde van de behoefte aan melk moeten voorzien.