Stappen tellen op wereldschaal: welk land is het meest actief?

Amerikaanse wetenschappers hebben in kaart gebracht hoe actief we echt zijn door de gegevens van meer dan 700.000 stappentellers wereldwijd samen te brengen. Daaruit blijkt dat we gemiddeld 4.961 stappen per dag zetten. In Hongkong zijn de mensen het actiefst, zij zetten gemiddeld 6.880 stappen per dag. In Indonesië zijn de mensen het minst actief, zij zetten gemiddeld 3.513 stappen per dag.
Nicolas Maeterlinck

Dankzij de stappenteller die in de meeste smartphones zit en de Argus activity monitoring app konden de wetenschappers gegevens verzamelen van 717.000 mannen en vrouwen afkomstig uit 111 landen. Ze volgden hun bewegingspatroon voor gemiddeld 95 dagen.

"Deze studie is 1.000 keer groter dan om het even welke andere studie over menselijke beweging", zegt professor Scott Delp, die meehielp aan het onderzoek, aan BBC.

De bewegingskloof

De studie werd gepubliceerd in Nature en formuleert enkele opvallende verbanden tussen beweging en obesitas. Het is niet zo dat in landen waar mensen gemiddeld minder stappen zetten, er noodzakelijk meer obesitas is.

Obesitas is wel gelinkt aan de bewegingskloof in een bepaald land. Als er in een land een grote kloof is tussen mensen die zeer actief zijn en mensen die weinig actief zijn, zal er meer obesitas zijn in dat land.

"In de Verenigde Staten en Mexico zetten mensen gemiddeld ongeveer evenveel stappen. Maar in de Verenigde Staten is de bewegingskloof groter en hebben er meer mensen obesitas", zegt een van de onderzoekers.

"In Zweden is het verschil tussen de mensen die zeer actief zijn en de mensen die minder actief zijn, heel erg klein. Er is dan ook bijna geen obesitas."

Verschil man-vrouw

Verrassend is dat de bewegingskloof vooral bepaald wordt door het verschil tussen mannen en vrouwen. In landen zoals Japan, met lage obesitascijfers en een lage bewegingskloof, zijn mannen en vrouwen ongeveer even actief.

"Als de bewegingskloof groot is, dan zijn het vooral vrouwen die veel minder bewegen dan mannen", zegt een van de onderzoekers. "Vrouwen zijn dus vatbaarder voor de negatieve effecten van obesitas."

Uit de studie blijkt ook dat in steden die voetgangersvriendelijk zijn, er meer gewandeld wordt. In de strijd tegen obesitas zouden steden dus kunnen investeren in een betere infrastructuur voor voetgangers, zeggen de onderzoekers.