Terreurverdachte Anderlecht in contact met veroordeelde Fransman van "Les Ch'tis d'Allah"

Een van de terreurverdachten die vorige week opgepakt werden na de vondst van een groot wapenarsenaal, stond in contact met Lionel Dumont, een geradicaliseerde Fransman die momenteel in de gevangenis zit. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan onze redactie.
Lionel Dumont in 2005

Een van de broers Saouti heeft toegegeven dat het grote wapenarsenaal dat vorige week aangetroffen werd in een garagebox wel degelijk van hem was, maar blijft ontkennen dat hij een terreuraanslag wilde plegen met de wapens. "Hij betwist dat er enig terroristisch idee zou geweest zijn", vertelde zijn advocaat maandag. "Hij zegt dat hij die wapens voor een prijsje op de kop kon tikken omdat ze op een dag nog ergens voor konden dienen."

Maar het wordt voor Saouti steeds lastiger om die versie van het verhaal vol te houden, nu blijkt dat hij contact zou hebben gehad met Lionel Dumont, een geradicaliseerde Fransman die momenteel in de gevangenis zit. Saouti zou meer bepaald brieven gestuurd hebben naar Dumont. Niet alleen Saouti, maar ook de 42-jarige Fransman die in hetzelfde terreurdossier opgepakt werd, had contact met Lionel Dumont.

Lionel Dumont en zijn "Ch'tis d'Allah"

Lionel Dumont is niet de minste. Hoewel de ex-militair al een tiental jaar achter de tralies zit, duikt zijn naam toch opnieuw op in een terreurdossier. Zijn naam wordt in één adem genoemd met de "Gang de Roubaix" - ook "Les Ch'tis d’Allah" genoemd. Die bende pleegde in de jaren ’90 verschillende overvallen op geldtransporten en warenhuizen om geld in te zamelen voor de jihad.

In maart 1996 kon de bende opgerold worden na een mislukte aanslag op een politiecommissariaat. Vier bendeleden stierven tijdens het vuurgevecht met de politie, medeoprichter Christophe Cazé werd doodgeschoten op de E17 in Kortrijk. Zelf kon Dumont ontkomen. Hij werd pas in 2003 gevat en zit momenteel een celstraf van 25 jaar uit.