Voormalig Braziliaans president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor corruptie

De voormalige Braziliaanse president Luis Inacio Lula da Silva is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden voor corruptie en witwassen. Lula had zijn appartement in de kuststad Guarujá gratis laten renoveren. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het parastatale olieconcern Petrobras enkele orders plaatste bij het bedrijf.

Lula wordt genoemd in drie onderzoeken bij Petrobras. In totaal zou er bij het bedrijf twee miljard dollar verdwenen zijn. Lula zelf zou er daarvan 750.000 dollar op zak hebben gestoken, onder meer om een appartement te laten renoveren.

Lula heeft de beschuldigingen steeds ontkend en zegt zelfs niet de eigenaar te zijn van het bewuste appartement. Hij kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

Lula is 71. Hij was de eerste linkse president na de terugkeer van de democratie en regeerde tussen 2003 en 2010, een periode met een ongekende economische groei. Die is nu stilgevallen en omgeslagen in een recessie.