Weer doden en veel vluchtelingen bij gevechten in het oosten van Congo

In het oosten van Congo zijn 7 doden gevallen bij gevechten tussen het Congolese leger en een lokale militie. De militie van etnische Maï-Maï probeerde er het stadje Ishasha te veroveren op de regeringstroepen. Volgens het leger zijn ze teruggedreven. 5 Maï-Maï-strijders en twee soldaten kwamen om het leven.
AP2001
Fizi, archieffoto

Ishasha ligt zo'n 150 kilometer ten Noord-Oosten van Goma, de hoofdstad van de Noord-Kivu-provincie. Het wordt regelmatig bestookt door milities die vanuit buurland Oeganda opereren.

Meer naar het zuiden is het weer erg onrustig in de buurt van Fizi. Ook daar zijn er regelmatig confrontaties tussen het Congolese regeringsleger en een andere Maï-Maï-militie.

Tot nu toe vielen daar 12 doden, maar meer dan 80.000 mensen zijn hun huis ontvlucht, zegt het hoofd van MONUSCO, de VN-missie in Congo. De VN maken zich grote zorgen over de aanvallen op de burgerbevolking.

De streek van Fizi is een regio die zich traditioneel erg onafhankelijk opstelt ten opzichte van Kinshasa. Het gebied was vele jaren het schuiloord van Laurent-Désiré Kabila, die in 1997 dictator Mobutu Sese Seko ten val bracht. Zijn zoon, Joseph Kabila is momenteel president van Congo.