Zuid-Afrikaanse "Graceland"-muzikant Ray Phiri overleden

De Zuid-Afrikaanse jazzmuzikant Ray Phiri is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Dat melden de lokale media. De gitarist en zanger verwierf internationale bekendheid door zijn medewerking aan het album "Graceland" (1986) van de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon.
AP1991
Ray Phiri, links op foto

Phiri overleed in een ziekenhuis in Mbombela in de provincie Mpumalanga aan de gevolgen van longkanker.

In de jaren 70 stond de jazz-, fusion- en mbaqangamuzikant mee aan de wieg van de soulgroep The Cannibals. Later stichtte hij de groep Stimela, met wie hij albums opnam als "Fire, passion and ecstacy" en "People don't talk so let's talk".

Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma betreurt in een persbericht het heengaan van "een gigant van de muziek".

Voor hun samenwerking met Paul Simon kwamen Phiri en de andere "Graceland"-muzikanten destijds onder vuur te liggen, omdat zij de internationale culturele boycot tegen het toen nog door een apartheidsregime geregeerde Zuid-Afrika hadden doorbroken.