20 jaar opsluiting voor moordenaar van Russische dissident Nemtsov

In Rusland zijn vijf Tsjetsjenen veroordeeld tot straffen van elf tot twintig jaar cel voor hun aandeel in de moord op oppositieleider Boris Nemtsov. De man die de kogels afvuurde, krijgt twintig jaar. Nemtsov was een belangrijk criticus van president Vladimir Poetin.

In februari 2015 werd de Russische opposant Boris Nemtsov op straat in Moskou neergeschoten. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij de Russische oppositie en velen wezen met de vinger naar president Vladimir Poetin.

Medewerkers van Nemtsov wezen vooral naar Ramzam Kadyrov, de leider van de Tsjetsjeense deelrepubliek en een belangrijk bondgenoot van Poetin. Volgens hen zou Kadyrov het vuile werk voor Poetin doen.

Hoe dan ook werden vijf mensen uit Tsjetsjenië en de buurrepubliek Ingoesjetië opgepakt, terwijl er nog een zesde verdachte op de vlucht is. Onlangs werden de vijf schuldig bevonden. Ze krijgen nu straffen van elf tot twintig jaar cel.

De vijf ontkennen alle schuld en een van hen had het woord "leugen" geschreven op de glazen wand in de rechtszaal waarachter hij zat. De familie van Nemtsov is blijkbaar ook niet overtuigd van hun schuld en noemt het onderzoek naar de moord "een totaal fiasco".