"De val" na 8 maanden op 1 na leestip in "Vive le vélo"

"De val" voert vanaf morgen de top 10 van non-fictieboeken van Standaard Boekhandel aan. Dat is opmerkelijk want het boek van Matthias Declercq is al 8 maanden geleden voor het eerst verschenen. Alles heeft te maken met de passage van de auteur in "Vive le vélo" op Eén.

Al meer dan 7.000 verkochte exemplaren, lovende recensies en inmiddels een vijfde druk: het gaat hard voor "De val", het debuut van Matthias Declercq uit Gent over het waargebeurde en tragische verhaal van een groep bekende wielervrienden die rond de eeuwwisseling samen aan een wielerdroom begonnen te werken tot diezelfde koers hen uiteindelijk uiteen rukte.

Acht maanden nadat het boek voor het eerst is verschenen, voert het vanaf morgen de top 10 non-fictieboeken van Standaard Boekhandel aan. Alles heeft te maken met de passage van Declercq in "Vive le vélo" op 2 juli (zie video onder). Daarin ging hij samen met een van de "hoofdrolspelers" Iljo Keisse dieper in op de gebeurtenissen die de aanleiding voor het boek vormden.

Declercq: "Ik wou vooral een goed gevoel aan dit boek overhouden"

"Ik ben een zeer tevreden man", zegt Declercq in een reactie aan VRT Nieuws. "Al toen ik klein was, wou ik een boek schrijven. Eindelijk heb ik dan een onderwerp gevonden, maar ik wou er vooral een goed gevoel aan overhouden, zowel voor mezelf als voor de betrokken personen, ongeacht hoe vaak het over de toonbank zou gaan."

"Het gesprek in "Vive le vélo" heeft de verkoop uiteraard een boost gegeven, maar eigenlijk ging die van meet af aan goed. De recensies waren ook lovend. Toch vind ik het erg straf dat intussen al meer dan 7.000 exemplaren zijn verkocht. Dat had ik niet verwacht. Nu is het op naar de 10.000."