"Nieuws gaat vaak over problemen, en dan is het journalistiek smullen in België"

Na goed 15 jaar correspondentschap in België trekt Joris van Poppel terug naar zijn thuisland Nederland. Voor hem was het de afgelopen jaren naar eigen zeggen "journalistiek smullen" van de Belgische toestanden. Maar de Nederlandse journalist is ook persoonlijk gaan houden "van de cultuur, de mensen en het speciale bier". Voor zijn opvolger heeft Van Poppel een duidelijke boodschap: "België is een fantastisch land, duik erin!"

Omvervallende doorgeroeste lantaarnpalen langs de snelweg tussen Brussel en Antwerpen of de saga rond het nieuwe nationale voetbalstadion. Het zijn maar enkele van de vele verhalen die onze noorderburen de voorbije jaren te horen kregen dankzij Joris van Poppel. De afscheidnemende correspondent houdt zo na al die jaren uiteindelijk een tweeledig beeld over van ons land, verklaart hij aan VRT Nieuws.

"Nieuws gaat vaak over politieke problemen en dingen die mislopen in een land. En dan is het journalistiek smullen in België, want er loop veel mis. Alles gaat er trager en is politiek en ingewikkeld. Alleen bij grote druk van buiten komt er iets van de grond. Maar tegelijk ben ik ook van België gaan houden: van de cultuur, de mensen, het speciale bier en de persoonlijke contacten."

Tragiek en plezier: het busongeval in Sierre en de Rode Duivels

Twee tragische gebeurtenissen waren een zwarte bladzijde tijdens het correspondentschap van Joris van Poppel. "Voor het busongeval in Sierre heb ik de hele tijd in Lommel gestaan. Het was zeer aangrijpend om met de nabestaanden te praten. En ook de aanslagen in Brussel hebben een diepe indruk nagelaten. Ons kantoor ligt vlak bij Maalbeek. Dat was een ijkpunt, waar ik België ook heb zien veranderen. Die militairen op straat in Brussel, dat went nooit."

Maar er waren ook leuke momenten. En dan blijft de eeuwige rivaliteit tussen de Vlamingen en de Nederlanders kennelijk niet ver weg. "De opkomst van de Rode Duivels... Dat vond ik bijzonder leuk om te volgen", aldus Van Poppel. "Vooral omdat Oranje het minder goed deed toen en dan is het heel fijn om te vertellen over een ploeg die het wel goed doet. Of de troonwissel van Albert en Filip, dat was ook heel leuk om verslag over te doen."

"O mijn dierbare België, wat heb ik van je genoten"

Voor de website van de NOS neemt Joris van Poppel op lyrische manier afscheid van België in een bijzonder geslaagde vlog. Compleet met het Atomium, Manneken Pis en het lied "België" van de Nederlandse groep Het Goede Doel doet de correspondent nog een afscheidsrondje.

(lees verder onder video en tweet)

De Vlamingen ondertitelen

Tijdens die vele jaren in Brussel kon Joris van Poppel ook enkele clichés en vooroordelen doorprikken. "Zo denken wij in Nederland vaak dat de Vlamingen erg zuiver omgaan met hun taal, terwijl wij Nederlanders vaak Engelse woorden gebruiken. Maar dat beeld klopt helemaal niet. Tel maar eens hoeveel Franse woorden een Vlaming gebruikt, het houdt niet op."

Maar problemen om ons goed te verstaan, heeft Van Poppel naar eigen zeggen nooit gehad. "Daarom vind ik ook het spijtig dat de redactie in Hilversum steeds vaker vraagt om een quote in een reportage te ondertitelen, ook wanneer de Vlamingen die erin aan bod komen heel netjes spreken. Vlamingen en Nederlanders groeien zo uit elkaar."

"Alles gaat trager, maar het komt uiteindelijk goed"

Joris van Poppel keert nu terug naar Nederland om zich op de binnenlandse journalistiek te smijten. "Nederland, een ander mooi land. Al ga ik in Breda wonen, heel dicht bij de grens met België dus. Dat vind ik heel fijn." Hij wordt in ons land opgevolgd door Sander van Hoorn, die tot voor kort verslag deed vanuit het Midden-Oosten. "Ik kan hem maar een tip meegeven: België is een fantastisch land, duik erin", vertelt een enthousiaste Van Poppel.

Het NOS-journaal zendt vanavond de laatste Belgische reportage van Joris van Poppel uit, over (het verval van) het Conservatorium in Brussel. "De synthese van mijn werk in België", aldus de correspondent. "Want daar zit zowel de schoonheid in van België: de liefde voor cultuur. Alsook de stilstand: het gebouw staat al jaren te verkrotten. Maar na 50 jaar zijn de Vlamingen en Franstaligen het nu eens geworden over het onderhoud. En zo komt alles uiteindelijk goed, zelfs in België."