Aantal esthetische ingrepen in België lichtjes toegenomen

Vorig jaar zijn bijna 200.000 esthetische ingrepen uitgevoerd in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de internationale beroepsvereniging van plastisch chirurgen ISAPS waar De Standaard en Het Nieuwsblad over berichten. Volgens plastisch chirurg Phillip Blondeel (UZ Gent) is de trend dat het aantal chirurgische ingrepen toeneemt. Niet-chirurgische behandelingen met bijvoorbeeld botox blijven stabiel.
CHASSENET / BSIP

Vorig jaar zijn bijna 200.000 esthetische ingrepen uitgevoerd in ons land. Ruim de helft daarvan zijn niet-chirurgische ingrepen zoals het inspuiten van botox tegen rimpels. Dat is ook veruit de populairste ingreep met ruim 56.000 behandelingen in het totaal. Ook rimpels behandelen met rimpelvuller hyaluronzuur is populair met zo'n 37.000 ingrepen. Bij de chirurgische ingrepen is de ooglidcorrectie het meest populair. Vorig jaar zijn daar bijna 19.000 ingrepen van uitgevoerd.

ISAPS heeft voor 2016 cijfers geëxtrapoleerd op basis van een rondvraag bij plastisch chirurgen in 24 landen. Van die 24 landen staat ons land naar verhouding tot het aantal inwoners op de 3e plaats na China (enkel Taipei) en Griekenland. Esthetische ingrepen zijn in ons land populairder dan in de Verenigde Staten, dat land strandt op de zesde plaats. De vereniging heeft voor ons land geen cijfers van voor 2016. Hierdoor is niet te vergelijken of het aantal esthetische ingrepen in België is toegenomen of niet.

PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Lichte toename"

Volgens plastisch chirurg Phillip Blondeel (UZ Gent) is de trend wel dat het aantal ingrepen toeneemt. "Vanaf 2009 hebben we door de economische crisis een daling gezien, maar de laatste jaren is het aantal opnieuw toegenomen", legt hij uit. "De fillers zoals botox zijn relatief stabiel. Dat aantal is door de jaren heen dezelfde gebleven, omdat dat een relatief kleine investering is. De chirurgische ingrepen waar een hoog prijskaartje in zit, zijn de laatste jaar wel toegenomen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Het is niet zo dat het overrompeling is, wel een gestage stijging."

Er is tussen de landen onderling wel een verschil tussen de soorten behandelingen die mensen vragen. "In de Verenigde Staten zien we dat mensen verschillende ingrepen gaan combineren of snel na elkaar uitvoeren", zegt Blondeel. "9 op de 10 patiënten bij ons hebben een heel specifieke vraag over een heel specifiek probleem waar ze een specifieke oplossing voor willen. Ze hebben daar vaak ook specifiek voor gespaard. Achteraf komen die niet meer terug voor andere problemen."

"Ga altijd bij een erkende plastisch chirurg"

De Belgische vereniging voor plastisch chirurgen RBSPS roept mensen op om altijd bij een bij hen erkende plastische chirurg langs te gaan. "Wij als plastisch chirurgen zitten altijd op het grensgebied tussen het functionele aan de ene kant en het esthetische aan de andere kant", zegt Dr. Ivar van Heijningen van de RBSPS. "We zullen als dokters altijd een afweging maken of deze persoon die behandeling echt nodig heeft en zullen minder de afweging maken omdat iets interessant is om te verkopen." Bij anderen is dat volgens van Heijningen minder. "Zij zien een opportuniteit en springen daar op."