Amerikaanse laptopverbod voor alle maatschappijen opgeheven

Het Amerikaanse laptopverbod voor vluchten vanuit enkele landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is helemaal opgeheven. Het verbod was in maart ingevoerd voor alle luchtvaartmaatschappijen uit acht landen. De Marokkaanse maatschappij Royal Air Maroc was als laatste nog niet vrijgesteld.

Washington had het laptopverbod in maart ingevoerd als maatregel om eventuele terreuraanslagen te voorkomen. Passagiers moesten hun elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage opbergen.

De maatregel kreeg heel wat kritiek: ze betekende tijdverlies en extra kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en verhinderde dat zakenreizigers konden voortwerken op hun intercontinentale vlucht.

De afgelopen weken kondigden steeds meer luchtvaartmaatschappijen aan dat de veiligheidsinspecties op handbagage voldeden aan de Amerikaanse eisen, waardoor het laptopverbod eigenlijk overbodig was geworden.

De maatregel kostte luchtvaartmaatschappijen miljoenen. Een aantal passagiers bleef weg en er werden andere manieren gebruikt om kostbare elektronica te vervoeren.