Anne-Marie Van Kerckhoven brengt ode aan de vrouw in Leuven

In de Promotiezaal van de Universiteitshal van de KU Leuven heeft de Antwerpse kunstenares Anne-Marie Van Kerckhoven een kunstwerk aangebracht dat een ode brengt aan de vrouw. Het heet "Hoogtepunten van een geïsoleerde genialiteit".

Een fries van spiegels waarin vier teksten en twee namen zijn uitgefreesd: zo ziet "Hoogtepunten van een geïsoleerde genialiteit" eruit, het werk dat Van Kerckhoven in de balustrade van de Promotiezaal van de KU Leuven.

Het werk is in de eerste plaats bedoeld om de historische traditie van intellectuele creativiteit van vrouwen te visualiseren en de actuele academicae meer zichtbaar te maken.

Zo staan de namen van twee vrouwen vermeld die in de geschiedenis van de universiteit baanbrekend waren, Isala Van Diest (1842) die als eerste vrouw ooit aan de universiteit studeerde en Marguerite Lefèvre (1960) die als eerste vrouw professor werd. Er is ook aandacht voor Maria Prophetissima, een befaamd scheikundige uit de 3e eeuw voor Christus. Haar axioma over de verhouding tussen het mannelijke getal drie en het vrouwelijke getal vier staat ook vermeld.

Het werk is ook een hommage aan Thomas Mores boek "Utopia". Leuven vierde in 2016 dat dit boek 500 jaar geleden in de stad voor het eerst van de persen rolde. De teksten op de negen panelen zijn overigens geschreven in het alfabet dat Thomas More voor zijn Utopia uitvond. Ook vermeld staan de openingswoorden van de stichtingsbul van de Leuvense universiteit: "De onverwelkbare onaantastbare wijsheid waarvan het niet te doven licht schittert...".