Antifoltercomité: "Toestand Belgische gevangenissen tijdens stakingen ongezien in Europa"

Het antifoltercomité van de Raad van Europa tikt ons land publiek op de vingers en wil dat er snel werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening bij stakingen in de Belgische gevangenissen. De raad is erg streng: "Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zoiets gezien op zo'n schaal en met zulke risico's die erdoor veroorzaakt worden." Dat heeft VRT Nieuws vernomen.

Het is erg uitzonderlijk dat het comité van de Raad van Europa een lidstaat publiek tot de orde roept. In het verleden is dat nog maar zeven keer eerder gebeurd: tegenover Rusland, Turkije, Griekenland en Bulgarije. België is dus het eerste West-Europese land dat tot de orde geroepen wordt. Het antifoltercomité is vernietigend voor ons land: "Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zoiets gezien op zo'n schaal en met zulke risico's die erdoor veroorzaakt worden", staat te lezen in het rapport.

De jongste jaren bezocht het antifoltercomité ons land tien keer. In verschillende rapporten uitten zij hun bezorgdheid over de gevolgen van de stakingen in de gevangenissen. Vooral de maandenlange stakingen een jaar geleden vindt het antifoltercomité heel verontrustend voor de positie van gedetineerden. Daardoor kregen gevangenen geen medische zorgen of wandelingen op de binnenplaats. Maar nu gaat het comité een stap verder door ons land publiek op de vingers te tikken.

Oproep om snel werk te maken van minimale dienstverlening

Het comité wil dat hun rapporten ernstig worden genomen en roept de Belgische overheid op om dringend werk te maken van een minimale dienstverlening. Gedetineerden hebben in alle omstandigheden recht op de nodige medische en hygiënische zorgen, een dagelijkse wandeling en contact met de buitenwereld.

De minimale dienstverlening in de gevangenissen staat in het regeerakkoord en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bereidt momenteel een wetsontwerp voor dat dit moet regelen. Maar er is ook sterke tegenkanting van de vakbonden.

Geens heeft in een schriftelijke reactie aan onze redactie al laten weten dat hij naar een oplossing zoekt in overleg met alle partners. "Deze vraag naar een humaan beleid in periodes van collectieve acties van het gevangenispersoneel waarbij eigenlijk enkel gevraagd wordt om de basisnoden van de mens die opgesloten zit, te garanderen dient eindelijk gerealiseerd te worden. Het strekt niet tot eer dat binnen de grenzen van Europa enkel België dit nog niet gerealiseerd heeft."