Belgisch leger denkt na over afbouw aanwezigheid in Mali

België lijkt zijn militaire aanwezigheid in Mali volgend jaar te gaan afbouwen, zo is bij militaire bronnen vernomen. Ons land is militair aanwezig in het Afrikaanse land sinds Frankrijk in 2013 de operatie Serval lanceerde om de opmars van jihadisten naar de hoofdstad Bamako te stuiten.

Eind januari 2018 stopt België met de bescherming van de Europese militaire instructeurs die het Malinese leger trainen (EUTM-Mali). Het Belgische leger verzekerde die opdracht sinds juli 2013, maar vanaf volgend jaar neemt Spanje die taak over, zo werd in Mali vernomen bij een ceremonie naar aanleiding van de machtsoverdracht bij EUTM-Mali. Brigadegeneraal Bart Laurent heeft de fakkel overgenomen van generaal-majoor Peter Devogelaere.

Het Belgische leger heeft van EUTM-Mali zijn meest omvangrijke militaire operatie in het buitenland gemaakt, met bijna 180 manschappen. Maar aangenomen wordt dat het leger vanaf eind januari zijn aanwezigheid gaat afslanken, hoewel er nog geen beslissing is genomen over de omvang en de vorm.

Ons land blijft wel actief in het Afrikaanse land. Zo plant het leger volgend jaar de eerste operationele ontplooiing van zijn nieuwe helikopter, de NH90 Caïman. Die zal ingezet worden in de VN-missie (Minusma) die eveneens geleid wordt door een Belg, generaal Jean-Paul Deconinck.