Britse pleziervaarders mijden onze kust

Verschillende jachthavens aan de Belgische kust zien Britse zeilers verdwijnen naar andere havens in het buitenland. Dat komt omdat de Britse pleziervaarders aan onze kust worden beboet als hun brandstoftank sporen bevat van rode diesel. Dat soort diesel is in ons land enkel voorbehouden voor de beroepsvaart. “Sinds de problemen met de rode diesel begonnen in 2007, is over de hele kust het aantal bezoekers gedaald met 50 %, wat geraamd wordt op een verlies van twee miljoen euro”, zegt directeur van de VVW-jachthaven in Nieuwpoort, Steven Desloovere.

Een paar weken geleden kregen drie Engelse zeilers in Nieuwpoort een boete van 500 euro, omdat er in hun brandstoftank sporen van rode diesel gevonden werden. In ons land en de rest van Europa mag er enkel worden getankt met witte diesel. “Na het voorval met de Britse zeilers een paar weken geleden, is geen enkele Engelse booteigenaar nog bereid naar hier te varen. Zie trouwens de verschillende artikels in de Britse pers. Er is een ware hetze tegen het varen naar België”, zegt Steven Desloovere.

Rode diesel is in ons land verboden voor de pleziervaart. Toch heerste er volgens Desloovere een soort gedoogbeleid rond rode diesel, maar sinds twee jaar zijn de douanediensten strenger en meedogenlozer beginnen te controleren.

Buurlanden zijn minder streng

In de jachthavens in Groot-Brittannië is het enkel mogelijk om te tanken met rode diesel. Toch proberen sommige Britse pleziervaarders zich aan onze wetten te houden door hun tank met witte diesel te vullen, maar rode diesel laat jarenlang sporen achter. Dat is voor onze douane genoeg om Britse zeilers te beboeten, zeggen de verschillende jachthavens aan onze kust.

Het verbod is ook geldig in de buurlanden Frankrijk en Nederland, maar daar kunnen de Britten aantonen waar ze getankt hebben, waardoor ze een boete kunnen ontlopen.

“Probleem ligt bij Britten”

De douanediensten zeggen dat de Britten duidelijk worden geïnformeerd over het feit dat rode diesel niet gebruikt mag worden in ons land. Ze worden bij het tanken verzocht om een verklaring te ondertekenen waaruit blijkt dat ze op de hoogte zijn dat rode diesel enkel gebruikt mag worden op Brits territorium. Ze zeggen dat de oorzaak van het probleem ook ligt in het Verenigd Koninkrijk, dat zich niet schikt naar de Europese regels.

De woordvoerder van de FOD Financiën, Francis Adyns, benadrukt ook dat de douanediensten enkel handelen volgens de regels en dat de Europese Commissie een inbreukprocedure opstartte tegen het Verenigd Koninkrijk. “De buurlanden hanteren een andere aanpak, maar in Europees verband zal er overleg georganiseerd worden om tot een uniforme aanpak te komen”, volgens Adyns nog.