Een op de tien Belgen betaalt buitenlandse boete niet

Een op de tien Belgen die in het buitenland een verkeersboete oplopen, betaalt die niet. Dat blijkt uit de zomerbarometer van de mobiliteitsvereniging VAB. Ruim een kwart van de Belgen die met de wagen op vakantie gaan, kreeg al eens een boete in het buitenland.

Het merendeel van onze landgenoten die een boete kregen, liep tegen de lamp in Frankrijk (73 procent), gevolgd door Duitsland (11 procent), Nederland (9 procent), Spanje en Italië (beide 5 procent). Het grootste deel betreft snelheidsovertredingen (81 procent) en fout parkeren (17 procent).

Opvallend is dat 91 procent van de Belgen zijn boete in het buitenland ook effectief betaalt. Wie dat niet doet loopt een groot risico, zegt Joni Junes van VAB: "Het is heel belangrijk dat je de boete toch betaalt, als je ze niet betwist natuurlijk."

"Je kan ze best betalen want na verloop van tijd wordt die boete onherroepelijk. Dat betekent dat de boete in België kan worden geïnd, maar ook dat je aan de grens of bij een verkeerscontrole in het land van overtreding staande gehouden kan worden en dat je de boete alsnog moet betalen of dat je wagen zelfs in beslag kan worden genomen. De boete zal ook veel hoger liggen als je ze later betaalt", zegt Junes.

VAB vergeleek ook de Belgische boetebedragen met die uit vijf andere landen en stelde vast dat die daar vaak veel hoger zijn dan in ons land. "Vooral in Nederland, Italië en Spanje kan je voor onaangename verrassingen komen te staan."