Lichaam Salvador Dalí wordt op 20 juli opgegraven

De opgraving van het lichaam van Salvador Dalí om stalen te nemen voor een vaderschapstest vindt op 20 juli plaats. Dat heeft een rechter in Madrid beslist. Met de test wil een Spaanse vrouw bewijzen dat ze de dochter is van de schilder.
AP1956

Is Pilar Abel de dochter van Salvador Dalí? Het antwoord op die vraag komt weer een stapje dichterbij nu een rechter in Madrid de datum heeft vastgelegd waarop de opgraving van het lichaam van de Spaanse kunstschilder moet plaatsvinden. Dat zal gebeuren op 20 juli, volgende week donderdag. Concreet wordt zijn graf in Figueres dan even geopend om DNA-stalen af te nemen.

Zelf is Abel er alvast rotsvast van overtuigd dat Dalí wel degelijk haar vader is. Haar moeder was een dienster die volgens haar een relatie met hem had in de jaren 50. Al jaren voert Abel een juridische strijd om zwart op wit te kunnen bewijzen dat zij de vrucht van die verhouding is.

Officieel had Dalí geen kinderen. Na zijn dood in 1989 ging zijn erfenis daarom naar de Spaanse staat en naar de Dalí Foundation. Die laatste beheert de musea en de woningen van de schilder en heeft zich altijd tegen de opgraving verzet. De stichting is niet gekant tegen een DNA-test, maar vindt dat die ook mogelijk is zonder het lichaam van Dalí op te graven, bijvoorbeeld door DNA van zijn verwanten met dat van Abel te vergelijken.