Macron: "Duitsland moet in beweging komen"

De Franse president Emmanuel Macron heeft vanmorgen in Parijs een onderhoud met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Dat gebeurt in het kader van de jaarlijkse Frans-Duitse ministerraad. De twee staatsleiders en hun ministers praten over de toekomst van een Europees leger én over de Europese economie. President Macron gaf in een interview aan de Franse krant Ouest France en de Duitse krantengroep Funke kritiek op het Duitse handelsbeleid.

De Duitse regering heeft de afgelopen jaren een groot handelsoverschot opgebouwd van meer dan 8 procent, door meer uit te voeren dan in te voeren. Macron vindt dat Duitsland dringend ‘in beweging moet komen’ door te investeren, anders ontwricht het de stabiliteit in de eurozone.

“Duitsland heeft geweldige hervormingen doorgevoerd, de economie is solide, maar het land heeft demografische problemen en de economische balans met zijn buurlanden is verstoord”, zegt Macron. Hij wil dat de Duitse regering meer solidariteit toont met de andere landen van de eurozone.

Ook de Duitse Buitenlandminister Sigmar Gabriel zei in mei dat Duitsland zijn financiële orthodoxie moet bijsturen en meer moet investeren in Europa.