MR en CDH gaan door zonder Ecolo, dat onderhandelingen verlaat

De politieke patstelling in Wallonië blijft duren. Ecolo heeft vanmiddag de onderhandelingen met CDH en MR verlaten. Er zijn onvoldoende stappen gezet om echte politieke vernieuwing waar te maken, klinkt het bij de Franstalige groenen. MR en CDH komen morgen opnieuw samen.

De vergadering tussen CDH, MR en Ecolo begon om 16 uur in het parlement van de Franse Gemeenschap. Bedoeling was dat de drie partijen zich opnieuw zouden buigen over een mogelijk akkoord over hervormingen rond deugdelijk bestuur.

Begin deze week zag het er nog rooskleurig uit. Er klonken binnen Ecolo stemmen dat er na wekenlange onderhandelingen met CDH en MR een grote doorbraak rond deugdelijk bestuur was bereikt.

Maar vandaag luidde een andere klok. Na afloop van de vergadering stelde covoorzitster Zakia Khattabi van Ecolo dat er op het vlak van deugdelijk bestuur onvoldoende vooruitgang is geboekt. Ecolo had steeds gezegd dat de partij pas over nieuwe regeringscoalities wil praten nadat er een akkoord over politieke vernieuwing is bereikt.

Fundamentele knelpunten

"Over een aantal zaken werd al een akkoord bereikt, bijvoorbeeld de versterking van de deontologische commissie en de transparantie van de verloning. Maar er zijn nog een aantal fundamentele knelpunten die echte vernieuwing in de weg staan", stelde Khattabi in "Terzake" op Canvas.

Die knelpunten zijn onder meer de integrale decumul van de uitvoerende macht en een plafond op de vergoedingen. Zolang die knelpunten blijven bestaan blijft het voor Ecolo ondenkbaar om in een regering te stappen. "De vraag of er een coalitie mogelijk is tussen MR, cdH en Ecolo zal zich niet stellen, tenzij we ons politiek systeem hebben gezuiverd. En dat is niet mogelijk met de huidige maatregelen."

"Door het bestuur te veranderen kunnen we duidelijk maken aan onze burgers dat het vanaf morgen niet langer mogelijk zal zijn om je te verrijken op de rug van de bevolking", besluit Khattabi.

CDH en MR gaan voort

Ondanks het vertrek van de groenen gaan CDH en MR morgen verder met de gesprekken over "een project voor het Waalse Gewest, de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest". Dat lieten de partijvoorzitters Benoît Lutgen en Olivier Chastel weten. Ze beklemtonen dat de deur blijft openstaan voor Ecolo en DéFI.

"Het is tijd om over te stappen naar een nieuwe fase voor het geheel van de deelstaten: Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap. De deur blijft wijd open", zo verklaarde Lutgen.

Hoe zit het nu met de politiek in Franstalig België?