Noodcentrales kunnen Android-telefoons voortaan exact lokaliseren

Vanaf nu kunnen de noodcentrales 112 en 101 Android-telefoons met een Belgische sim-kaart exact lokaliseren. Dat gebeurt via AML (Advanced Mobile Location), een technologie die gebruik maakt van de lokalisatiemogelijkheden van het toestel. Voor de iphone is de dienst niet beschikbaar.
Cedric Hatto

Traditioneel konden de noodcentrales je enkel automatisch lokaliseren als je met een vaste lijn belde. Maar in 2016 was het aandeel oproepen vanaf een vaste lijn minder dan de helft van de noodoproepen.

Sinds vorige maand is er een nieuwigheid. Wie hulp wil inroepen van de brandweer, een ziekenwagen of de politie, kan gebruik maken van de app "112 BE". Op die manier kunnen de noodcentrales je smartphone-oproep automatisch lokaliseren waardoor de hulpdiensten sneller gealarmeerd kunnen worden.

En nu is er dus ook de technologie AML. Als je een Android-toestel hebt met een Belgische sim-kaart, kunnen de noodcentrales 112 en 101 je exact lokaliseren. Dus ook zonder de app "112 BE" te installeren.

Al biedt de app natuurlijk heel wat andere voordelen. Naast de identiteit krijgt de hulpcentrale onmiddellijk de medische gegevens op het scherm afgebeeld, bijvoorbeeld de bloedgroep of eventuele gezondheidsproblemen.

Meest gelezen