Oog in oog met de grootste storm in ons zonnestelsel

Juno heeft opnieuw foto's doorgestuurd van gasreus Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Dit keer kiekte het ruimtetuig ongezien scherpe beelden van de grote rode vlek van de planeet: een storm met een diameter van 20.000 kilometer die al minstens 300 jaar woedt.

Ruimtetuig Juno is al sinds vorig jaar in een baan rond Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het toestel maakt verschillende scheervluchten langs de gasplaneet en kan zo beelden dichter en vooral scherper maken dan we ooit met telescopen vanop de aarde zouden kunnen doen. Enkele dagen geleden is Juno tot op minder dan 10.000 kilometer van de bovenste wolken boven de planeet geweest en heeft daar onderstaande foto's genomen.

"Honderden jaren zijn wetenschappers al bezig met hun observaties van Jupiter en maken ze theorieën over de grote rode vlek", zegt onderzoeker Scott Bolton in een persbericht. "Nu hebben we de beste foto's ooit van deze iconische storm." Bolton leidt het onderzoek naar Juno in het Southwest Research Institute in San Antonio in de Amerikaanse staat Texas.

De grote rode vlek is een storm met een diameter van 20.000* kilometer. Ter vergelijking: de aarde heeft een diameter van bijna 13.000 kilometer. De storm woedt al minstens 300 jaar, want toen is hij voor het eerst opgemerkt met telescopen. "Deze beelden zijn de perfecte mengeling van kunst en wetenschap", zegt Jim Green, hoofd van planetaire wetenschap bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Een close-up van de grootste storm in ons zonnestelsel, de grote rode vlek, van op 9.866 kilometers boven de wolken (foto onder).

Onderstaande foto is genomen van de regio net onder de grote rode vlek. "Het lijkt een beetje op een schilderij van Vincent Van Gogh", klinkt het bij de NASA.

* De storm is ovaalvormig en wordt kleiner. Vorige eeuw had de storm nog een diameter van 40.000 kilometer, nu is dat iets minder dan de helft. Als de storm aan het huidige tempo blijft verkleinen, zal hij overigens een perfecte cirkel zijn tegen 2040.