Parlement Malta keurt homohuwelijk goed

In Malta heeft het parlement gisteravond na een emotioneel debat het holebihuwelijk goedgekeurd. Slechts één parlementslid, Edwin Vassallo van de centrumrechtse Nationalistische Partij, stemde tegen. Hij kon naar eigen zeggen zijn religieuze overtuigingen niet verloochenen.

De goedkeuring van het holebihuwelijk in het erg katholieke Malta - dat pas in 2011 scheidingen legaal maakte - leidde tot festiviteiten in de straten van de hoofdstad Valletta. Malta is nu de vijftiende lidstaat van de Europese Unie die holebikoppels dezelfde rechten geeft als heterokoppels. Concreet krijgen holebikoppels onder meer dezelfde adoptierechten en worden bepaalde formuleringen in wetteksten genderneutraal gemaakt.

"Het is een historische stemming die toont dat onze samenleving zich ontwikkelt. We hebben nu een samenleving waar we echt kunnen zeggen dat we gelijk zijn", zei premier Joseph Muscat in een reactie.