Te koop: maanstof en rots van astronaut Neil Armstrong

Het veilinghuis Sotheby's gaat in New York een opmerkelijke verkoop houden. Het gaat om eigendommen van de in 2012 overleden astronaut Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Daarbij zijn stof en een rots van de maan, maar ook een aantal voorwerpen die gebruikt werden tijdens de vlucht van Apollo-11 naar de maan in 1969.

Op 20 juli is het 48 jaar geleden dat Armstrong en zijn kompaan Buzz Aldrin als eerste mensen op de maan landden. Bij die gelegenheid gaan er bij Sotheby's in New York een aantal voorwerpen onder de hamer die te maken hebben met die vlucht van de Apollo-11.

Daarbij zijn dus wat stof, en enkele kleine rotsen van de maan die werden meegebracht door Neil Armstrong. Het veilinghuis schat de opbrengst ergens tussen de twee en de vier miljoen dollar.

Ook enkele andere items worden te koop aangeboden. Daaronder een foto die Armstrong van Aldrin gemaakt heeft op de maan en het vluchtplan dat astronauten gebruikten voor hun terugkeer naar de aarde.

Neil Armstrong is in 2012 overleden. Zijn mede-astronaut Edwin "Buzz" Aldrin leeft nog en werd enkele weken geleden nog ontvangen door president Donald Trump. De derde astronaut van de Apollo-11 Michael Collins leeft ook nog, maar hij heeft niet op de maan gelopen en bleef in het moederschip rondjes draaien rond de maan terwijl zijn reisgezellen daar rondliepen.

Overigens: als u de maan wil aanraken, dan hoeft u daar geen miljoenen dollar voor te betalen. In het Smithsonian Museum in Washington kunt u een maanrots aanraken die daar in een muur vastgemaakt is. Die rots is meegebracht door één van de Apollo-missies in de jaren 60 en 70.